Stakkels Roky var sørgelig i Pumpehuset

Den martrede psych-veteran Roky Erickson leverede en række gamle 13th Floor Elevators-klassikere siddende på en skammel ved sin ujævne koncert i Pumpehuset.

Roky Erickson & The 13th Floor Elevators i Pumpehuset tirsdag 19. april 2016 Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Sørgeligt. Hvordan man end vender og drejer det, er der noget fundamentalt sørgeligt over kultrockeren Roky Ericksons skæbne.

I 1965 var han med til at danne The 13th Floor Elevators, som var et af de første og vigtigste psykedeliske rockbands på den amerikanske scene. Skønt Texas-kvintetten, hvor Erickson sang og spillede guitar, kun var aktiv i fire år, satte de et markant aftryk på den mere skæve del af rockhistorien. Sande pionerer.

Siden gik det galt for Roky. De mange LSD-trips fik ham i problemer med loven. Han blev erklæret skizofren, myndighederne spærrede ham inde i på et sindssygehospital i en årrække, hvor han jævnligt modtog elektrochok-behandling. Hans skrøbelige sind blev flosset endnu mere. Men han fortsatte, trods sin gigantiske nedtur, med at lave musik. Nu i eget navn. Hans triste historie er i øvrigt stærkt fortalt i den anbefalelsesværdige 2005-dokumentar »You’re Gonna Miss Me«. Se den!

Fast forward til i dag. Erickson er nu 68 år og han er stor og tyk. Han må hjælpes ind til sin skammel på scenen af et medlem fra sit backingband, den væsentlig yngre kvartet The Hounds of Baskerville, som turnerer rundt med ham og spiller de gamle Elevators-numre. »This is Roky Erickson« siger et andet medlem. Men kan fristes til at tro, at han selv lige skal mindes om det, for koncerten starter er det spilleme svært at høre og se det.

Ericksons stemme er bævende og hans blik tomt. Som om lyset er tændt, men der er ingen hjemme. Hans fingre fumler efter de rette akkorder. Rammer dem kun sjældent. Orkesteret swinger ikke særlig fedt. De får sjosket sig sjælløst igennem ellers suveræne psych-klassikere som »Earthquake« og »Slip Inside This House«. Jeg står og tænker over, hvem der mon synes det er en god ide at tvinge Roky ind på den scene. Det grænser til det uværdige.

Fandt melodien
Men i den ringlende ballade »I Had To Tell You« begynder Rokys stemme at finde sig bedre på plads i lydbilldet og der kommer lidt liv i de ellers så fjerne øjne. Et smil titter frem. »I’m feeling fine« synger han. Det lysner. Humøret smitter af på den efterfølgende »Dr. Doom«, hvor bandet så småt begynder at finde melodien og swinge.

Endnu bedre bliver det til slut. Her serveres tretrinsraketten »Rollercoaster«, »Reverberation« og signatursangen »You’re Gonna Miss Me« med lidt af den fantastiske feedback-sumpede kraft, som man elsker Roky og Elevators for.

Denne gode stime kulminer på første ekstranummer, den desperate »Night of the Vampire« fra Ericksons solodiskografi. Her står Roky sågar op. Og skriger så godt han nu kan. Her genkender jeg den gamle syrerock pioner igen og det bliver tydeligt han rent faktisk gerne ville være på scenen.  At det måske er en lille lindring i et ellers sorgfuldt liv?  Stakkels Roky.    

Hvem: Roky Erickson performing The 13th Floor Elevators
Hvor: Pumpehuset, tirsdag.

Hør The 13th Floor Elevators legedariske debutalbum her: