Stærk musikalsk forbrødring

Pianisten Niels Lan Doky og bassisten Chris Minh Doky satte hinanden stævne til en fornøjelig, tidløs og dugfrisk opdatering af fordums bedrifter.

Pianisten Niels Lan Doky og bassisten Chris Minh Doky har fundet sammen igen på scenen på The Standard og kan opleves indtil søndag. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I kraft af talrige koncerter og et par pladeudgivelser blev de i løbet af 1990erne – ude på de globale jazzscener – kendt som Doky Brothers. Så splittede de op, og i det nye årtusind har de to danske brødre kun ganske få gange krydset musikalske klinger. Men nu er de atter sammen på en scene, tilmed med en koncertrække på den jazzklub, hvor storebror, pianisten Niels Lan Doky, er musikchef, og hvor lillebror, bassisten Chris Minh Doky, af og til har været forbi for at slå sine folder og strenge.

Og tirsdag – på den første genforeningskoncert – dykkede brødrene primært ned i værker fra de to Doky Brothers-CDer, der er præget af såvel prominente gæstesolister som regulært »klassisk« triojazz. Og det er i sidste kategori, det aktuelle projekt foregår – med trommeslageren Jonas Johansen som tredjemand.

Og kom det så til at fungere?

Ja, så absolut. Med George Gershwins hårdtprøvede »Summertime« blev banen kridtet effektivt op, og mellem de to romantiske og melodiøse Niels Lan Doky-kompositioner »Children’s Song« og »Hope« blev der plads til Chris Minh Dokys »The Sniper«, et herligt funky nummer, hvor de tre musikere for alvor fik vist deres håndelag og evne for kreativ kommunikation.

Ud over jazzklassikere og egne værker hentede de to brødre i sin tid en del af deres repertoire fra den pop- og rockmusikalske verden, og her blev det til et genhør med Carole Kings »Natural Woman«. Ja, genhør er nok ikke det rette udtryk, for jazz er jo jazz, så der blev tale om en her-og-nu-version, hvor Niels Lan Doky – sprudlende og opfindsomt – bevægede sig ud ad tangenterne, mens Chris Minh Doky og Jonas Johansen fandt sammen i et helt fantastisk drive, som bare fik musikken til at swinge – guddommeligt.

Ikke desto mindre skulle koncertens højdepunkt blive »That’s It«, et uptemponummer af Niels Lan Doky, som de to brødre indspillede helt tilbage i 1989, og som lige fastslog, at de ikke blot har opnået stjernestatus i kraft af deres uomtvisteligt gode forretningstalenter, men så sandelig i kraft af deres musikalitet. Ja, selv om man i Danmark er vant til stor jazzbaskunst, formåede Chris Minh Doky også ved denne lejlighed at overrumple med sit melodiske, på én gang ultravirtuose og totalt ubesværede, spil – i det nævnte nummer eminent ledsaget af et intensivt viskerspil fra Jonas Johansen.

Og så sluttede koncerten meget passende med Sanne Salomonsens »Efter Festen«.

Hvem: Doky Brothers Reunion
Hvor: The Standard, tirsdag. Til og med søndag.