Sort Sol lukkede Roskilde mørkt og majestætisk

De danske rockveteraner var mere tændte end længe og medbragte en række gæster ved deres nattekoncert på Arena.

Sort Sol på Roskilde Festivalden 1. juli, 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad pokker er der mon sket? I nat var det fjerde gang inden for ganske kort tid, at jeg hørte Sort Sol. Ved de tre tidligere lejligheder har de gamle rockere ikke været voldsomt imponerende. Særligt under deres nylige koncert på Heartland sejlede de rundt og kunne ikke rigtig få det til at fungere. Sådan forholdt det sig heldigvis ikke med de sejlivede veteraners sene nattekoncert på Arena, hvor de lukkede og slukkede dette års udgave af Roskilde.

Her virkede Sort Sol mere tændte og velspillende end længe hørt. Måske følte de, at de havde et eller andet at bevise? De spillede i hvert fald markant bedre sammen end ved de foregående lejligheder. Og Steen Jørgensens dystre croonerrøst lød langt mere sikker. Hvor havde den vidunderligt tænderskærende og fokuserede udgave af bandet gemt sig?

Sort Sol på Roskilde Festivalden 1. juli, 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard.

Allerede fra start strålede Solen på den pirrende »The Weightless«, åbningsnummeret fra det aktuelle comebackalbum »Stor Langsom Stjerne«. Dernæst fulgte de op med bistre udgaver af »Next Century« og »Who’s Afraid Of Virginia Wolf?«, hvor guitaristerne Lars Top-Galia og den glimrende lejesvend Manoj Ramdas sendte knivskarpe glamriffs ud i fjæset på det hårdt prøvede festivalpublikum. Sangene blev ledsaget af et smukt koreograferet lysshow, der forstærkede sangenes kraft.

De havde til lejligheden medbragt en række velcastede gæster, som alle også medvirker på førnævnte comebackalbum. Sangerinden Lydmor bidrog med sin lige dele dragende og fremmedgørende røst på de to spilledåseballader »Like A Trance Like…« og »A Stroke Of Midnight«, produceren Randall Dunn spillede på forskellige synths, mens steel guitar-virtuosen Maggie Björklund nænsomt smurte sine længselsfulde klangflader ud over flere numre.

Sort Sol på Roskilde Festivalden 1. juli, 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard.

Den største gæsteattraktion var dog drone-maestroen Stephen O’Malley fra den kutteklædte amerikanske kultduo Sunn O))). På en intens udgave af den klaustrofobiske og mareridtsfremkaldende maratonkomposition »K-141 Kursk« raslede og tævede han ondt summende droner ud af sin Gibson SG-guitar. Mørkt og majestætisk.

Sort Sol manifesterede deres mægtighed med hårdtpumpede og rå versioner af »Siggimund Blue« og »Shaheeby Bay«. De blev efterfulgt af den obligatoriske, midnatsblå evergreen »Let Your Fingers Do The Walking«, som for en sjælden gangs skyld lød virkelig veloplagt og vedkommende.

Sort Sol på Roskilde Festivalden 1. juli, 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard.

Afslutningsvis blev de hårdføre publikummer som var blevet til den bitre ende sendt hjem med en 15-minutter lang frenetisk feedback-hvæsende »Tatlin Tower«. Tak spids! Og tak for i år.

Hvem: Sort Sol
Hvor: Roskilde Festival, Arena, lørdag.

Lyt til setlisten fra koncerten her: