»Skanderborg Festival brændt ned«

Man inviterer ikke ustraffet bannerførerne for de grimmeste følelser i mennesker ind ad fordøren.

Suspekt, Bøgescenerne, Skanderborg Festival 201. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen

”Suspekt, Suspekt, Suspekt,” Østjylland glammer endnu. Men Skanderborg Festivalen er væk. På 32. år forsøgte titusinder af frivillige at skabe den ultimative fest i idylliske rammer i en af landets smukkeste bøgeskove med bakker til den ene side og sø til den anden. Og så kom Suspekt. Tre unge mænd fra Albertslund på en mission. En tilfældig torsdag i august brændte de skoven ned, sprættede scenen op og fik 20.000 helt almindelige landsmænd til at rasere de sidste rester af festivalpladsen for til sidst at smide tøjet og kaste sig ud i et orgie af sprut, uhæmmet sex og dyrisk kamp mod ordensmagten.

Og hvorfor? Fordi der bor en Suspekt i os alle. En satan med følelserne ude på tøjet. Som hader, foragter, slår sig og slår ned. Djævleyngel der vender kvinderne på hovedet, som ikke frygter andet end sig selv. Drevet af et hav af følelser som rene og modbydelige, at intet eller ingen går ramt forbi.

12 år er der gået fra Suspekt første gang forsøgte at forføre med en lille rund tingest, en CD. Siden er hiphoppen væltet ind over Danmark, ud igennem radiostationers master, via internettet, over pladediskene. I hele perioden har Suspekt fortsat deres raid. Suspekt har ikke flyttet sig, hverken Orgi-E eller Bai-D, der respektivt lyder de borgerlige Emil og Andreas. Alle har flyttet sig. Skanderborg var selv ude om det, teenagepiger skrålede med på ”Sut den op fra slap”, midaldrende mænd delte sorgen over spildt kærlighed. Lige som hele banden bekendte sig til at være proletarer mens det ondeste, de tungeste og et af de bedste beats i dansk rap sendte 40.000 fødder i vejret.

Også Skanderborg var selv ude om det. Det var festivalens egne bookere, der åbnede døren for anarkiets krigere. Hvad havde de regnet med?

Hvem: Suspekt

Hvor: Bøgescenerne torsdag