Shoegaze-veteraner gav Northside en brusende musikalsk historielektion

De genopstandne engelske skokiggere i kvartetten Ride spillede skønheden og støjen frem i Aarhus.

Mark Gardener fra Ride på Northside 2017 Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

»Nu skal vi have noget støj og noget rock«. Sådan præsenterede konferenciermakkerparret  på Northsides store blå scene engelske Ride. En musikalsk varedeklaration som, selvom den er temmelig simplificeret og uspecificeret, alligevel er delvis dækkende for Oxford-kvintettens musik. De kunne med fordel også have tilføjet beskrivelser som »melodiøs« og »skønhedssøgende« til karakteristikken.

Ride var fra starten af 1990erne og en håndfuld år frem et af de mest fremtrædende bands på den introspektive, engelske shoegaze-scene, hvor grupper som, My Bloody Valentine, Slowdive, Lush og netop Ride spillede en drømmende og ofte støjende guitarmusik. Genren fik sit navn af musikpressen, fordi de indadvendte bands under deres koncerter ofte stod og stirrede ned på deres sko. Eller mere præcist ned på de mange effektpedaler, som er så karakteristiske for frembringelsen af shoegaze-sounden. Effekter som chorus, flanger og delay, hvis nu der skulle være nogen guitarnørder på linjen?

Andy Bell fra engelske Ride på Northside 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen.

Egentlig gik Ride i opløsning i 1996 efter de havde udgivet fire album, hvor særligt debuten »Nowhere« står som et hovedværk inden for shoegaze-genren. Men i 2014 fandt firkløveret sammen igen om en række koncerter. Gendannelsen har nu udmøntet sig i det nye album »Weather Diaries«, der udkommer i næste uge. Ride havde taget det nye materiale med til Northside for at lufte det. Sammen med en række af klassikerne, forstås. Og det forløb faktisk rigtig fint. På trods af, at publikumsinteressen for briterne kun var moderat. Det lød de sig dog ikke påvirke synderligt af.

Med stoisk ro spillede Ride en luftig sonisk skønhed frem. De to guitarister Andy Bell og Mark Gardener vekslede mellem ringlende og sugende melodier og mere støjfrådende sekvenser, der til tider antog et psykedelisk skær. Vokalen er generelt mere fremtrædende hos Ride end hos mange af de øvrige shoegazebands som for eksempel My Bloody Valentine, hvor den nærmest er gemt væk i musikkens tåger. Bell og Gardener sang således ofte tostemmigt, hvilket tilførte nye sange som »Lannoy Point« og den piskende »All I Want« en fin diversitet og dynamik.

Mark Gardener fra engelske Ride på Northside 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen.

Det var dog i særdeleshed på ældre sager som sejt hvæsende »Seagull«, »Leave Them All Behind « og den krystalklare »Vapour Trail«, at Ride blev virkelig gode. Her fik de forsagte englænderes fyldigt brusende og ekspressive akkordflader publikumshjerterne til at skvulpe i takt med musikken.

»Vi er kommet her kun for jer« proklamerede Mark Gardener midtvejs. Tak for det, gutter. Den musikalske historielektion havde os der var der nødigt været foruden.

Hvem: Ride
Hvor: Blue Stage, Northside Festival, lørdag.

Lyt til Rides albumklassiker »Nowhere« her: