Regnen kunne ikke stoppe Kutis legendariske afrobeat, da det først rullede ind på Orange

Seun Kuti & Egypt 80 førte på fornem vis arven videre fra sin legendariske far.

Seun Kuti & Egypt 80 feat. Yasin Bey spiller på Orange Scene på Roskilde Festival 2017, fredag den 30. juni 2017.. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Seun Kuti & Egypt 80 feat. Yasiin Bey
Orange, Roskilde Festival, fredag

★★★★★☆

En bette regnbyge kan ikke holde afrobeatet nede. Overhovedet ikke. Det er ikke bare musik, det er en modstandskraft, der har overvundet langt værre ting en lidt vand fra en grå dansk sommerhimmel.

Som f.eks. Nigerias brutale militærregime tilbage i 1970erne, hvor Fela Anikulapo Kuti tog James Browns funk og Black Power-bevægelsen med sig fra USA til Afrika og derved skabte afrobeat-genren som en musikalsk og politisk modstandsbevægelse.

Fredag eftermiddag var det Felas søn, Seun Kuti, der førte arven videre med en helt forrygende koncert på Orange Scene. Hvis Fela var The King of Afrobeat, så er der ingen tvivl om, at Seun er prinsen. Han er som snydt ud af næsen på sin far: Samme stemme og måde at synge på, samme atletiske kropsbygning, en naturlig bandleder, der både spiller saxofon og tangenter. Og ikke mindst udstyret med karisma og entertainer-evner udover det sædvanlige.

Publikum foran Orange Scene under Seun Kuti & Egypt 80 feat. Yasin Bey. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen.

Med sig på scenen havde han sin fars gamle orkester Egypt 80 - et helt fænomenalt orkester, hvor de enkelte medlemmer måske ikke er udstyret med den helt stor karisma, men så til gengæld kompenserer så rigeligt for det ved at udfylde hver deres lille rolle til perfektion. Respekt til den ene percussionist, der spillede den samme rytme på en træblok gennem hele koncerten!

Beatet rullede listigt af sted, guitaren kørte i små funky cirkler, hornsektionen sørgede for eksplosionerne, mens de to ansigtsmalede sangerinder satte de runde numser i røvrystende frigear. Den amerikanske rapper Yasiin Bey (tidligere kendt som Mos Def) kiggede også forbi på et par numre uden den helt store effekt.

Seun Kuti og Yasiin Bey i en kærlig krammer på Orange. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen.

Stjernen var så afgjort Seun Kuti, der dansende i sit stramme røde suit sang sine egne og sin fars revolutionære sange. På pidgin-engelsk om forfædre, der ofrede deres liv for senere generationers frihed. Om en afrikansk ungdom opslugt af amerikansk popkultur fremfor sin egen. Om klassekamp og fake news, som han fortalte os, at de havde haft i Afrika i 400 år.

Det smukke er, at de budskabstunge tekster aldrig kommer i vejen for festen. Tingene går hånd i hånd og befrugter hinanden. Og man kan ganske enkelt ikke stå stille til Kuti-klanens afrobeat, når først det folder sig ud over sine lange repetitive ridt.

Selvom der var ret affolket i regnen på Dyrskuepladsen, så havde de par tusinde, der dog var mødt op en kæmpe fest. Ved siden af mig samledes fremmede i en hurtigt indstuderet synkrondans, flere og flere kom til, og pludselig var 20-30 mennesker samlet i en spontant regntøjsklædt, gummistøvlebærende dansetrup. Noget lignende skete ovre i den anden bås, noterede jeg mig.

Tænk hvad det ikke kunne være blevet til, hvis solen havde stået højt på himlen!