»Prøv at ramme en milliard ligesom Stein Bagger!«

Sivas og Ukendt Kunstner cementerede deres positioner som dansk hiphops nye stjerner med et medrivende og velturneret show lørdag aften i Store Vega.

Ukendt Kunstner og Sivas, Stein Bagger Tour, Vega København d. 21-03-2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Glemt alt om en traditionel koncert. Det er ikke det, det handler om, når to af dansk hiphops mest populære nyere navne sætter hinanden i stævne. Det handler om at holde en fest. Og midlet? Åndssvage mængder af attitude, det fede flow og bølger af lavfrekvent bas, der får knoglerne til at rasle.

Det var læren, da Ukendt Kunstner og Sivas bragte deres fælles »Stein Bagger Tour« forbi et propfyldt Store Vega lørdag aften. Samarbejdet mellem de to populære enheder - Ukendt Kunstner bestående af rapper/sanger Hans Philip og producer, Jens Ole McCoy, Sivas bestående af rapperen Sivas Torbati og produceren Reza - markerede sig for alvor på det hustler-hyldende fælles-hit »Stein Bagger« fra Ukendt Kunstners stærke andet album, »Forbandede Ungdom«.

Albummet udkom sidste år, hvor også Sivas for alvor brød stort igennem med sin markante autotunede rap på et yderst opfindsomt ghettodansk. Og skulle man være i tvivl om, hvor massivt de to enheder egentlig har fået hul igennem, fik man syn for sagen her i Vega.

Forrest stod de helt unge teenagere - Generation Snapchat - og så idolerne folde sig ud gennem skærmen på deres smartphones. Men man skulle blot et par meter længere tilbage i salen for at se, at de appellerer bredere end det: Til dullerne, til hipsterne, til hjemmedrengene, gangsterne, medietyperne og 2G’erne. Alle var de tilsyneladende klar på at »prøve at ramme en milliard ligesom Stein Bagger«.

Det er dumt, men det virker. Måske fordi vi alle indimellem har brug for lidt storskrydende dekadence - med et glimt i øjet, bevares - til at bløde op for det danske lighedstyranis krav om beskedenhed og mådehold. Både Ukendt Kunstner og Sivas stræber uden blusel mod toppen, men så længe musikken er så god som her, så er det sgu rimelig befriende. »Jeg stopper ikke før jeg ser mit navn på et neonlys,« som Hans Philip rapper på et tidspunkt.

Aftenen var opdelt sådan, at begge navne fik et sæt hver i koncertens første time. Ukendt Kunstner leverede et medrivende sæt, der hovedsageligt fokuserede på den mere festlige del af deres repertoire. Dermed gik vi også glip af deres mere blåtonede dagen-derpå-numre, men det var hverken tidet eller stedet, og uden dem viste Hans Philip sig stadig at være en mere musikalsk og flerstrenget vokalist end Sivas.

Til gengæld gik publikum mere amok, da den solbrillebærende Sivas greb mikrofonen. Det kan godt være, at han ikke er videre stor. Men hans iranske aner og sammenbidte attitude giver ham et look og karisma, der virkelig arbejder til hans fordel. Og så får Reza’s benhårde trap-beats instinktivt kroppen til at gå i bevægelse, mens Sivas med rullende r’er skyder sine ord af i penetrerende salver på et, to, tre og fire.

Den endelige triumf blev dog først sat ind, da kombattanterne til sidst mødtes i en iscenesat battle. Her skiftedes de til at sende deres største hits af sted - Ukendt Kunstner satsede på »Alting/Ingenting« og »Neonlys«, Sivas på »Kbhavana« og »d.a.u.d.a« - og lod den så ende med en fælles sejr med »Stein Bagger« som ekstranummer.

Det var effektivt festmageri sådan en lørdag aften. Begge er gode hver for sig, men sammen viste, at de står endnu stærkere.

Hvad: Ukendt Kunster & Sivas
Hvor: Store Vega, lørdag

Lyt til højdepunkter fra Ukendt Kunstner og Sivas her: