Overdosis af Robbie

Den engelske gøgler Robbie Williams lukkede Tinderbox med et kulørt og megalomant karaokeshow, som var underholdende, men virkede som en overdosis.

Robbie Williams gav koncert på Tinderbox festival i Tusindårsskoven i Odense søndag den 28 juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Han ved det skam godt selv, ham Robbie. Hans stjerne er falmet en hel del siden dengang, hvor han spyttede hit på hit ud i streg. Hurtigere end man kunne nå at sige »Take That«.

Det var dengang, hvor han duskede Ginger Spice, hvor han ikke havde topmave og runde kinder. Dengang, hvor han sniffede coke-snitter i stribevis og hyggede sig i drukselskab med Oasis-drengene. Dengang i 90erne. Dengang hvor alt var bedre. I hvert fald for ham.

Gavflaben og entertaineren Robbie Williams, som var Tinderbox-festivalens absolutte hovednavn, italesatte flere gange undervejs sin egen kranke celebrity-skæbne under sit kulørte og megalomane larger than life- karaoke-show. Han er ikke uden selvironi. Heldigvis.

Men han er altså ikke, hvad han har været. Det er stemmen heller ikke. Og det er situationsfornemmelsen så absolut ikke.  Men joke omkring og te sig tosset, det kunne han til overflod. Og momentvis var det fint nok, men i det lange løb var det som en overdosis.

Med afbleget, tisgul hanekam og iført pingvinjakke, sparkede den engelske gøgler løjerne i gang med »Let Me Entertain You«. Der var lagt op til et popbrag i Las Vegas-klassen. Underholde, det gjorde han. Men det var på en temmelig afdanket og jovial facon.

Som en kåd teenager tossede han omkring. Slikkede liderligt med tungen og skar grimasser. »This evening your ass is mine« proklamerede han. Og det havde han sådan set ret i. Man kunne ikke slippe udenom.

Men, indrømmet, så var det ganske morsomt, da han hev danske Joanna på scenen til »Woman In Bed«, hvor man så kunne se på storskærmen, at de to turtelduer lå og hyggede sig i hver deres jumpsuit. Ifølge ham selv, var hun dog ikke den eneste danske pige, som kunne prale af en tur i alkoven med The Robster. Sikkert ikke.

Tæm drengerøven
En af Williams’ billige gimmicks, er at hive et utal af coverversioner ind i sit sæt. Her fik vi blandt meget andet musikalske bidder af alt fra R.Kelly over U2, Lorde og Led Zeppelin til Rihanna og Sinatra. Det appellerer til publikums genhørsglæde, men kunstnerisk sigter det efter laveste fællesnævner.

Og så kan Robbie slet ikke levere sangmæssigt i forhold til de numre, han forgriber sig på. Helt grelt var det, da vi blev trukket igennem hele Queens klassiker »Bohemian Rhapsody«. Freddie Mercury havde et format, som Robbie for altid kun vil kunne drømme om.

Og han behøver slet ikke gå ad karaoke-stien. Robbie har dem jo selv. De gode sange. Numre som »Supreme«, »She’s The One«, »Millenium« og ikke mindst tåreperseren »Angels«. De blev alle serveret ganske hæderligt. Dem owner han stadig. Og folk elsker dem. Så hvorfor karaoke-røgsløret?
Men gøglergenet trak for heftigt i ham. Ærgerligt. Han er 41 år. Måske det på tide at tæmme drengerøven lidt? Man behøver jo ikke aflive ham for good.

Til slut fik vi en forkølet udgave af Old Blue Eyes’ »My Way« at gå hjem på. Det må man give ham, Robbie. Det var i hvert fald his way.

Hvem: Robbie Williams
Hvor: Tinderbox, søndag.

Hør Robbie Williams' bedste sange her: