Optændt Neil Young tordnede for Moder Jord

Neil Young leverede en blændende maratonkoncert på tre timer fuld af grønne budskaber og splintrede guitar-ekskursioner.

Roskilde Festival 2016 roskildefestival2016
Neil Young optræder på Orange Scene fredag d. 1 juli 2016 på Roskilde Festival 2016. Roskilde Festival 2016 Neil Young på Orange Scene fredag aften. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Neil Young har den stadig, hvis nogen skulle være i tvivl. Nerven. Den der gør hele forskellen. Og den der gjorde, at han endnu engang kunne levere en helt igennem episk rockkoncert af højeste kaliber på Orange Scene fredag aften.

Tre timer stod han deroppe, den 70-årige rocklegende. Med sin ikoniske sorte filthat, de lange grå bakkenbarter, åbenstående skovmandsskjorte og det indædte blik over den skæve mund. Med muleposen fuld af store sange, øresplittende guitardrøn og en høne at plukke med dem, der fucker med Moder Jord og vores fælles fremtid.

Det var noget af et forløb, men Neil Young viste sig igen som en mester udi maratonkoncertens svære dramaturgi.

Det startede i den helt stille afdeling med Young alene på scenen omgivet af blomsterkrukker, strøet korn på scenegulvet og klassiske »After The Gold Rush« klimptet på et gammelt ramponeret klaver. »Look at Mother Nature on the run / In the 21st century,« lød det, og da »Oh Mother Earth« et par numre senere blev afbrudt af et par pesticide-sprøjtende hvide heldragter på scenen, var aftenens røde - eller skulle vi måske sige grønne - tråd ligesom lagt ud.

For det var i høj grad protestsangeren og miljøaktivisten Neil Young, der var kommet forbi. Ham der altid har været der, men som er kommet rigtig meget tilbage i de seneste par år med albummet »The Monsanto Years« og ikke mindst den helt nye liveplade »Earth«.

Men det var heldigvis ligeså meget rockmusikeren Neil Young, vi fik at opleve. For efter den bløde start begyndte han langsomt nummer for nummer at åbne op for sluserne godt hjulpet på vej af sit nye ret så fænomenale backingband The Promise Of The Real, der blandt andet tæller to af Willie Nelsons sønner.

Da Young først greb elguitaren på »Alabama« og »Words« fra »Harvest«, så han sig ikke tilbage. Kort efter røg han og bandet ud i en episk 25 minutter lang udgave af Crazy Horse-nummeret »Love To Burn«. Tre akkorder og så ellers bare virtuosen Neil Young på eventyrligt soloridt ud over gribebrættet. Det siger meget om hans musikalske tilstedeværelse, at han kunne holde den kørende så længe. Men det holdt altså hele vejen hjem. Nøj for en guitarlyd!

Det var i det hele taget en fornøjelse at iagttage både samspillet og sammenholdet på scenen. Mellem den gamle mester og hans betydeligt yngre legekammerater. Især de tre guitarister vævede sig smukt ind og ud mellem hinanden, og når der ikke lige blev spillet, kunne man opleve Onkel Neil kaste kirsebær i munden på en af drengene oppe på scenen. Og så gjorde det bestemt heller ikke noget, at de både beherskede de smukke CSNY-harmonier og de lange sejtrækkende forløb, som Young perfektionerede med Crazy Horse.

Efter alle de mange guitar-ekskursioner var det dog velkomment, da vi som det sidste nummer i det regulære sæt fik en majestætisk ruskende »Rockin’ In The Free World«, hvor alle kunne synge med og lade de knyttede næver fare i vilden sky.

Ligesom på koncertens åbningsnummer ændrede Young lidt på den oprindelige tekst, så den bedre passede til hans nuværende miljøagenda: »Got misinformation from the corporation... in the endless search for a drop of oil / people’s lives get shattered while we suck it from the soil,« brølede han højintenst og fik dermed bundet en flot sløjfe på aftenens grønne tråd.

På det tidspunkt var der gået to en halv time. Her kunne det have været oplagt at give os et par af de helt store sange som »Hey-Hey My My«, »Cinnamon Girl« eller »Harvest Moon« som ekstranumre. I stedet fik vi endnu en 25 minutter lang Crazy Horse-ekskursion i form af »Love And Only Love«, der sendte os øre, møre og mætte ud i sommernatten.

Keep on rockin’, Neil! For Moder Jord og alle os, der bor på hende.

Hvad: Neil Young
Hvor: Orange, fredag