New Order fik Arena til at eksplodere i 80er-eufori

Dancepop-veteranerne sendte Arena til tælling med en triumf af et comeback lørdag aften.

Roskilde Festival 2016. . juli 2016. Koncert med New Order på Arena. Lørdag den 2. juli 2016.. (Foto: Sara Gangsted/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted

Så stod man dér. Med tårerne trillende ned af kinderne til lyden af en melodika. Efter en for mit eget vedkommende lidt uforløst festival vældede følelserne pludselig op i mig. Udløst af det lille magiske øjeblik hvor New Orders Bernard Sumner blæste det simple ledemotiv til »Your Silent Face«. På en fucking melodika.

Det er det, musik kan. Og det er det Roskilde i særdeleshed kan, når festivalen er bedst på den yderste dag. Vi har alle den slags musikalske øjeblikke, som pludseligt kan forløse os totalt, fordi de trigger halvt glemte følelser og minder fra en tåget fortid.

New Order er et af den slags bands for mig. Og nok også for en hulens masse andre, der stod og dansede i og omkring Arena-teltet til sveden haglede af de hærgede kroppe. For nok skabte Manchester-gruppen et banebrydende møde mellem rocken og den elektroniske dansemusik dengang i 80erne, men deres musik har altid ladet dansens eufori gennemløbe af en understrøm af molstemt melankoli.

Og det er lige præcis dét spændingsfelt, som har gjort - og fortsat gør - dem til så langtidsholdbart et foretagende. Til noget der rækker ud over de 30 år gamle maskiner, der udgør motorrummet i deres lyd. Og til et band, der her i 2016 kunne levere et af årets flottest forløste dansefester lørdag aften.

Der var nok store sange fra kataloget at plukke af, men New Order valgte at slå fornem sløjfe om fortid og nutid ved at blande højdepunkterne fra sidste års stærke comeback-plade »Music Complete« med alle deres største hits fra storhedstiden.

At det fungerede siger meget om det høje niveau de rammer igen her sent i karrieren. Sange som den acid housede »Singularity«, Italo Disco-pastichen »Tutti Frutti« og den fræsende »Restless« gled smukt ind mellem bonafide New Order-klassikere som »Ceremony«, »True Faith« og »Bizarre Love Triangle«.

Det var dog afslutningen på koncerten, der tog det sidste stik hjem. En helt urørlig tretrinsraket bestående af »Blue Monday«, »Temptation« og Joy Divisions »Love Will Tear Us Apart«, der fik vendt vrangen ud på sit dødsromantiske refræn i mødet med et euforisk, storsvedende Roskilde-publikum. Der var kærlighed og New Order i luften. Og lige i det øjeblik var der ikke noget, der kunne skille os ad.

Hvad: New Order
Hvor: Arena, lørdag