Musiknørden der fik Northside til at danse

Den britiske producer Jamie xx viste sig både en musikalsk connaisseur og fortrinlig håndværker under sit flot forløste DJ-set lørdag nat.

Northside 17.06.2016 Jamie XX er DJ på Blå scene lørdag nat. Jamie xx er engelsk producer for og medlem af det eksperimenterende popband The xx.. (Foto: Helle Arensbak/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Helle Arensbak

I Thailand har de noget, de kalder Full Moon Parties. Her samles tusindvis af unge vesterlændinge på stranden i fuldmånens skær, hælder spandevis af sprut ned, danser til techno, vifter med glowsticks, brækker sig og korpulerer i sandet.

Alt sammen under den uforvarende fuldmåne, der må hænge deroppe på nattehimlen og tænke: »Hvad f… har de gang i dernede? Og så i mit navn?«

Jeg kan godt lide tanken om, at den runde måne, der hang så smukt over Northside sent lørdag nat, blinkede mere anerkendende ned til os. Det var i hvert fald en langt mere smagfuldt iscenesat nattefest, som den rasende talentfulde britiske producer Jamie xx diskede op med.

Sømløst mix

Oppe på scenen stod den 27-årige connaisseur under en gigantisk spejlkugle - natklubbens eget lysende himmellegeme. Med pladetasken fuld af nøje udvalgt (sort) guld og skæringer fra sidste års formidable solodebut »In Colour«. Mixet sammen i et godt gammeldags DJ-sæt, der viste, at han både har teknisk håndelag, gode ører og dramaturgisk sans.

Og så er der ingen tvivl om, at han har nærstuderet dansemusikkens vildt forgrenede historie. Frem for at holde sig inden for en enkelt genre bevægede han sig elegant rundt mellem forskellige stilarter og beat-konfigurationer uden at tabe sit eget melankolsk ekstatiske spor af syne: Fra dancehallens boppende backbeat over 90’er-house og snublende UK Garage til det mere technoidt pulserende og skrigende acid house.

Men der var også plads til små gaver i form af Joy Divisions »Atmosphere«, DJ Palefaces »Do You Mind«, som Drake har samplet på sit seneste megahit »One Dance«, og ikke mindst et langt og blæret forløb, hvor han tog Donna Summers futuristiske disco-klassiker »I Feel Love« under kærlig behandling.

På mange måder lød det hele som en naturlig udvidelse af universet på »In Colour«. Hans egne numre som »Gosh«, »The Rest Is Noise« og ikke mindst »Loud Places« gled sømløst ind og ud af mixet. Og da sidstnævnte lukkede ballet med den himmelstræbende linje, »I have never reached such hights«, var det som om cirklen var sluttet. Månen hang stadig deroppe. Og blinkede anerkendende med sit store runde øje.

Hvem: Jamie xx
Hvor: Blue Stage, Northside Festival, lørdag