Metallica gik Safri Duo i bedene

Lars Ulrich og kompagnis koncert i Royal Arena lørdag aften led under en ujævn sætliste og en malplaceret percussion-sekvens.

Metallica, lørdag d. 2. September 2017 i Royal Arena i København. Her ses forsanger James Hetfield. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina N. Garcia

Metallica
Royal Arena, lørdag
★★★☆☆☆

Det var planen, at Metallica skulle spille fire koncerter i Royal Arena tilbage i februar. De amerikanske metalmastodonter med danske Lars Ulrich bag trommerne skulle indvie det nye spillested i Ørestaden med maner. Poppe mødommen. Men den første gang endte en smule kejtet og blev ikke helt det knald, som man havde håbet på. Det blev nemlig kun til tre koncerter.

Under den første koncert i februar var forsanger James Hetfield syg og skrantede sig kun med nød og næppe igennem åbningsshowet. Det resulterede i, at bandet måtte aflyse den næste koncert. Således blev denne september-koncert i al hast arrangeret som et plaster på såret for dem, der blev snydt. Nogle blandt publikum havde altså måttet vente i syv måneder på forløsningen. Og så kom den ikke. Ikke sådan for alvor, i hvert fald.

På trods af, at kvartetten virkede til at være i strålende humør og tydeligvis nærede intentioner om at råde bod på den ærgerlige aflysning i vinters, så blev aftenens substitutshow aldrig helt det indædte metalgilde, som Metallica ellers er garant for. Dertil var sætlisten præget af for mange intetsigende fyldnumre, og bandet manglede den afgørende gennemslagskraft under store dele af koncerten.

Metallica, lørdag d. 2. September 2017 i Royal Arena i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina N. Garcia.

Der var ellers lagt op til en aften af episke dimensioner, da Metallicas medlemmer sædvanen tro entrerede den kvadratiske scene midt i salen til tonerne af Ennio Morricones »The Ecstasy of Gold« fra Sergio Leones spaghettiwesternklassiker »Den Gode, Den Onde og Den Grusomme«.

Rigtig ond og grusom blev seancen desværre aldrig. Og det må den ellers hjertens gerne blive, når nu det er heavy metal.

Bandet lagde pligtskyldigt ud med »Hardwired« og »Atlas, Rise!« fra sidste års hæderlige udspil »Hardwired…To Self-Destruct«. De tæller ikke blandt de store sange i Metallica-kataloget, men er da hæderlige skæringer, bevares.

Lidt overraskende fulgte kvartetten dem op med den eviggrønne thrash-nyrestøder »Seek And Destroy« fra det 34 år gamle debutalbum »Kill ’Em All«, en sang Metallica ellers har for vane at lukke med. Det virkede som et dristigt træk at placere den så tidligt i sættet. I sin nye placering havde den da slet heller ikke samme pondus, som den har, når den kommer som rosinen i pølseenden.

Metallica, lørdag d. 2. September 2017 i Royal Arena i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina N. Garcia.

Og det blev ikke bedre af, at den blev fulgt op af 3-4 sekundanumre, heriblandt »Now That We’re Dead«, der bød på aftenens ubetinget største what the fuck-øjeblik. Det indtræf, da alle fire medlemmer pludseligt kastede sig ud i en kollektiv percussion-nedsmeltning, som lød mere af Safri Duo end af årgangs-heavy metal. Et topkikset og malplaceret indslag.

»Are you alive?« spurgte Hetfield fra scenen. Man begyndte sgu at tvivle lidt.

Der kom imidlertid skik på sagerne, og gøgleriet forstummede under en skarp og bister udgave af »For Whom the Bell Tolls«, hvor Metallica for alvor fandt den blytunge metalmagi frem og spillede hidsigt med musklerne. Endelig.

Metallica, lørdag d. 2. September 2017 i Royal Arena i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina N. Garcia.

Den gode stime fortsatte under klassikerparaden, som rundede koncerten af. Her var især »Sad But True«, hidsige »Master of Puppets« samt ekstranumrene »Fight Fire With Fire« og »Enter Sandman« med til at redde æren for Metallica, der ellers ikke havde en af deres allerbedste dage på heavy-kontoret.

Lyt til sætlisten her: