Kors, hvor er Sandströms nye passion god

Sven-David Sandströms nye påskeværk er smuk musik – og sunget af et kammerkor i klodeklasse.

Fra den danske førsteopførelse af Sven-David Sandströms vellykkede »The Passion of St. John« i Holmens Kirke tirsdag aften. Værket er for kor, to solister og fem musikere – og man savnede ikke tangentinstrumenter et sekund. Foto: Ole Christiansen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Passion. En fortælling til musik om Jesu sidste timer. Johann Sebastian Bach skabte en hel håndfuld værker i genren og gjorde den til en af barokkens dejligste. To af hans passioner har fundet vej til vor tid og giver gåsehud endnu i dag med deres timelange gys og endeløse skønhed.

Men nulevende Sven-David Sandström kan også være med! Den svenske komponist har samarbejdet med skribenten Jakob Holtze om en »The Passion of St. John«. Grundlæggende et værk med afsæt i Johannesevangeliet og citater af flere end 30 forfattere, filosoffer, teologer med videre.

En opdatering på engelsk af den gamle genre, men med salmer af digtere fra B.S. Ingemann til Ole Sarvig som indslag på dansk. Den danske premiere for en bevæget tilhørerskare i Holmens Kirke sendes skærtorsdag aften på P2 og anbefales varmt.

Værket selv er tværklassisk af den fordringsløse og modstandsfrie slags. Teksternes indhold og betydning gøres tydelig for alle, og man får en musik med masser af originale ideer.

Ordene om medfølelse og næstekærlighed forkyndes endda uden føleri og har i den forstand bud til både troende og tvivlere. Og opførelsen er én stor sejr for de medvirkende:

En sejr for kontratenoren Daniel Carlsson i den store rolle som evangelisten selv. En sejr for barytonen Lars Møller som Jesus, til sidst syngende fra et usynligt sted – thi frelseren er jo ikke mere blandt os.

For strygekvartetten Brooklyn Rider med dens strengelyde som menneskestemmer og en eventyrlyst beslægtet med Kronos Kvartetten i dens storhedstid. For tubaisten Jens Bjørn-Larsen som orkestrets femte medlem og overraskende islæt. Bach valgte sære instrumenter som obo da caccia og gambe til sine fortællinger fra langfredag i sin tid.

Sandström fortsætter traditionen og sætter korsdøden i scene med en bevidst skrøbelig solo for tubaen.

Dejligt med et jævnt dansk

Og først og fremmest en sejr for dirigenten Mogens Dahl med det 18 mand store kammerkor og ideen til det hele.

Hvis man kun vil huske én ting fra den store aften, er det korets afgrundsdybe basser. Men også damestemmerne ejer en utroligt smuk og især meget karakterisk klang.

Og når de synger på dansk, er det et tilpas jævnt dansk uden forvansket udtale af biordene eller den uudholdelige pukken på slutkonsonanterne.

Nogle vil se Sven-David Sandströms musik som en smule gammeldags. Bach selv blev anklaget for noget lignende i sin tid. Kirkestil har næsten altid været dét mere konservativ. Og mange af satserne til den ordrige tekst går i samme fart. »The Passion of St. John« kan i den forstand lyde som ét stort recitativ. På den anden side: En arie her og der kunne meget vel have gjort værket endnu mere traditionelt i tonen.

Vil et værk som »The Passion of St. John« blive stående? Eftertiden husker os ikke for det, vi sagde til andre. Men for den følelse, vi sagde det med.

Ordene om »light, light love« klingede ud i Holmens Kirke den tirsdag og gemte sig i hjertet.

Glædelig påske!

Hvem: Mogens Dahl Kammerkor med Mogens Dahl samt Daniel Carlsson, Lars Møller, Brooklyn Rider og Jens Bjørn-Larsen.

Hvad: »The Passion of St. John« af Sven-David Sandström og Jakob Holtze.

Hvor: Holmens Kirke, tirsdag. Sendes i aften torsdag på P2.