Kong Bisse af NorthSide

Dansk musiks største original ruskede op i den musikalske vanetænkning, da han søndag eftermiddag indtog Aarhus-festivalen.

Bisse koncert søndag den 11. juni på Northside Festival 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hvem er jeg? Er jeg ikke et menneske? Kan jeg ikke blive elsket?«

Spørgsmålene vælter ud af Bisses læbestift-indsmurte mund som en raptus af hvirvlende eksistentiel malaise. Han er det rablende menneske. Og jo, han kan godt blive elsket.

For pladsen foran NorthSides Red Stage er pakket som sjældent før søndag eftermiddag. Alle er de kommet for at opleve Thorbjørn Radisch Bredkjær og hans Bisse-bande levere endnu et af deres fabelagtige live-shows, der som få andre herhjemme formår at stryge os både med og mod hårene.

Foto: Sofie Mathiassen.

På sine allerede fem plader plus det løse har han formuleret sit helt eget musikalske rum, hvor en grænseløs sproglig og musikalsk fantasi møder en grænseoverskridende persona, der svinger vildt og voldsomt mellem storhedsvanvid, ømhed, det fortvivlede og det ulideligt skabagtige.

Livet er stort, og det samme er kunsten, synes det gennemgående mantra at være. Og det mærker man i den grad under en veloplagt koncert, hvor den androgynt pyntesyge, grimasserende, voldsomt gestikulerende Bisse tager os gennem et sæt, der både favner de mere melodisk velfunderede sider af talentet - »Tour de Smackdown«, »I dag går det ned«, »Seks Hjerter« - en række nye mere hiphop-inspirerede numre, såvel som derangerede vanvidsridt som »Umage« og »Shotgun for dig«, der lyder som et desperat menneske i frit fald i livets mørkeste kulkælder.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen.

Bisse selv er svær at tage øjne og ører fra, men hans faste band gør også en fabelagtig figur. Guitarist Lars Bech Pilgaard og keyboardspiller Adi Zukanovic bringer en klædelig eksperimenterende kant til sangenes harmonik og tekstur, mens de to trommeslagere giver sangene en voldsom og urolig energi.

Som sådan er Bisse & Co. at sammenligne med kranie-dåseåbner, der roder rundt med ledningerne i vores hjerner og danner nye sitrende forbindelser. Den slags er ikke musikalsk hverdagskost, og da slet ikke på en festival som Northside, der ofte spiller de sikre kort. Dejligt at se, at publikum var mødt så talstærkt op, og at Bisse-banden var klar til at levere.

Næste gang bør han være selvskrevet på en af de større scener.

Hvad: Bisse
Hvor: Northside Festival, søndag