Karl William rev publikum rundt i sit dansable, melankolske univers

Den aarhusianske R&B-komet Karl William bankede med teltpløkker sin position fast som formidabel sangskriver ved sin første koncert på Roskilde Festival. Det bliver bestemt ikke den sidste.

Karl William på Rising. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, at de er blevet fragtet i mor og fars stationcar sammen med paller af Slots Pilsner, havepavillioner og campingstole til årets Roskilde Festival, men curling eller ej, så kunne tusinder af festivalgæster sagtens selv finde frem til Roskildes nye og ellers godt gemte warmup-scene Rising onsdag eftermiddag.

Årsagen var klar. Rygtet var løbet i forvejen om Danmarks nye, unge R&B-komet, Karl William, der med nummeret "Foruden at Forgude" allerede har høstet et solidt hit og efterfølgende er blevet hypet voldsomt i diverse medier.

LÆS OGSÅ: Tidlige Armbånd gakkede poetisk igennem på Roskilde

Og lad os da bare indlede med at slå fast, at da den unge aarhusianer trådte ind på den lille scene iført et par Adidas-shorts og etageklippet hår, så tvivlede undertegnede et kort øjeblik på, at dette kunne ende i noget godt.

Karl William er ikke det danske svar på Drake, men ligner nærmere en fyr, der lige har fået studenterhuen på fra Århus Statsgymnasium. Men alt det var så inderligt ligegyldigt, da han indledte koncerten med "Rammer Perfekt" fra EPen "Døende". Bakket op af en enkelt trompet og et bundsolidt elektronisk beat fra sit crew af musikere slog han en tommetyk teltpløk direkte gennem alle fordomme.

LÆS OGSÅ: Unge punk-knøse surmulede på bedårende vis

Karl William kan ikke bare synge. Hans tekster hæver sig højt op over pop- og r&b-genrens uendelige banaliteter og gør ham allerede nu til en éner på den danske scene.

"Syntetisk smager min cigaret/Nu hvor alt det ender brat/Perioden er forbipasseret" som han sang i "3 Døgn"

LÆS OGSÅ: Værd at opleve i Roskilde: Fortrinlige, stenede Warpaint

Det er personligt rigtig mange år siden jeg har hørt noget lignende. Karl William rev publikum rundt i sit skiftevis dansable og så mørkt melankolske univers, og jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad det kunne være blevet til, hvis Roskilde havde givet ham plads på det egentlige program en sen nattetime - det kommer med garanti næste år.

LÆS OGSÅ: Blaue Blume er en smuk, natteblå blomst

Lige her i solskinnet drev han musikken frem og selv om repertoiret stadig er begrænset, så blev han båret frem på "et hold af hænder". Smukt afsluttet med en duet med Lord Siva på den nye "Hold Godt Øje Med Mig" og hittet "Foruden at Forgude".

En stjerne på vej.

Hvem: Karl William / Hvor: Roskilde Rising, onsdag eftermiddag.

MERE FESTIVAL? Følg Berlingskes kulturredaktion på Roskilde Festival på b.dk/roskilde2014

SPOTIFY: Lyt til Karl William