Joanna tog os med til drømmeland

Den amerikanske harpespillende ener Joanna Newsoms koncert på Glyptoteket under Frost Festivalen var så eventyrligt smuk, at selv Zeus kunne være med på løjerne.

Joanna Newsom på Glyptoteket - Foto: Malthe Ivarsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Noget af et drømmescenarie for festivalen« og »et match made in heaven«. Sådan beskrev Frost festivalens direktør Mikael Pass bookingen af den amerikanske harpespiller, pianist og sangerinde Joanna Newsom på Ny Carlsberg Glyptotek i sin korte tale inden koncerten. Hans begejstring var svær at skjule.

Og man kunne hundrede procent følge ham. Carl Jacobsens smukke, gamle sal, prydet med antikke søjler og statuetter, virkede som den noget nær ideelle setting at placere en af den alternative musikscenes mest bemærkelsesværdige skikkelser i. Forventningerne var af samme grund tårnhøje.

Men den 34-årige amerikanske original levede fuldt op til forhåbningerne. Med 90 minutters smuk musiceren tog Joanna den udsolgte sal en tur med til sit musikalske drømmeland. På samme måde som det lyder i Kim Larsens gamle sang. Uden yderligere sammenligning i øvrigt.

Newsom virker som en kvinde gjort af en anden tid. Ledsaget af sit fire musikere (m/k) høje orkester, indtog hun scenen med Rapunsel-hestehale og iklædt en kjole af baroksnit. Hun satte sig smågenert ved den høje harpe og begyndte at plukke blidt i strengene. »We sailed away on a winter’s day« lød første strofe i åbningsnummeret »Bridges and Balloons«, der ligeledes åbner hendes debutalbum »The Milk Eyed Mender« fra 2004. Og væk sejlede vi. Ind i drømmene. Ind i de eventyrlige længsler. Ind i poesien.

De fire medbragte musikanter, hendes bror Pete, Mirabai Peart, Veronique Serret og Ryan Francesconi, vekslede flittigt og ekvilibristisk mellem instrumenterne. Ofte undervejs i de stemningsmættede numre. Foruden trommer, guitar, keyboards og violiner, betjente musikerne, de i rytmisk regi, mere aparte instrumenter som blokfløjter, banjo, en tape recorder samt det baltiske strengeinstrument tambura.

Alt sammen væsentlige komponenter i det særegne soniske klangrum, som cirkulerer omkring Newsoms harpe- og pianospil og  hendes dramatisk-elastiske lillepigerøst.

Bombastiske vingesus
Sættet tog meget naturligt primært afsæt i Newsoms seneste, fremragende skive »Divers«. Herfra var i særdeleshed det længselsfulde titelnummer om kvinden, der forgæves fantaserer om at blive sin udkårne dykkers viv, en særligt gribende stund. Men også den keltisk klingende slagmarksberetning »Waltz Of The 101st Lightborne« og ældre kompositioner som »Peach, Plum, Pear«, »Emily«, og den labyrintisk snørklede »Good Intentions Paving Company« stak ud som ypperlige højdepunkter.

På de to sidstnævnte blev der effektfuldt skruet en tand ekstra op for musikkens bombastiske vingesus.

Kun »Anekdotes« blev saboteret af en fotograf, hvis klikken distraherede Newsom så meget, at hun måtte afbryde nummeret for at bede ham om at stoppe. Den høflige, lille amerikaner fremstod dog ukrukket og udtrykte flere gange efterfølgende, at hun havde lidt dårlig samvittighed over optrinnet.

»Se på de smukke statuer. De står der og dømmer mig. Smukke, men dømmende« jokede Newsom om salens mange marmorskulpturer. Men mon ikke Dionysos, Afroditte, Zeus og resten af det gamle, græske gudeslæng ville have været lige så imponerede over Joanna Newsoms kunnen, som alle os andre i salen? Jeg tror det. Det lød i hvert fald noget nær guddommeligt. 

Hvem: Joanna Newsom
Hvor: Glyptoteket– Frost Festival, torsdag.