Jack White fik Stones til at ligne dilettanter

Den amerikanske sanger og guitarist lukkede dette års Roskilde Festival med en musikalsk magtdemonstration på Orange scene søndag aften.

Jack White på Orange. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var egentlig den følsomme hiphopper Drake, der skulle have sat det endegyldige punktum for Roskilde anno 2014. Men han blev syg, og i stedet trak Roskilde så et helt andet bæst op af hatten. Og hvilket bæst! For Jack White viste sig nemlig på alle leder og kanter at være en eminent erstatning.

Ikke at det kom som den store overraskelse. Det er ikke mere end to år siden, at White sidst gav en glimrende koncert på Orange Scene. Men søndag aften virkede han om muligt endnu mere i hopla. Endnu mere optændt. Og så velspillende, at han sætter nærmest alle andre til vægs i pure musikalsk forstand.

I direkte sammenligning med Whites gennemgribende musikalitet, fremstod Keith Richards og Rolling Stones ved deres torsdagskoncert som de rene dilettanter. Ja, undskyld jeg siger det. Men det var vitterligt den slags tanker, der trængte sig på ved synet af Whites musikalske ageren søndag aften.

Ildspyende guitarist

Flankeret af hans uhyre velspillende fem m/k høje band spillede og sang han med en furiøs energi, der i perioder balancerede på kanten til det maniske. Han stormede konstant rundt mellem guitarforstærker, mikrofon og trommeslager Daru Jones, mens vanvittige guitarsoloer og saftige riffs sprøjtede ud af ham. Leveret med en flosset lyd og ildspyende teknik, der synes at samle Muddy Waters, Jimi Hendrix, Jimmy Page og Tom Morello i en og samme person.

Og sådan fortsatte det faktisk mere eller mindre gennem hele koncerten, der bød på en nogenlunde ligelig fordeling mellem numre fra hans to soloplader og tiden med The White Stripes. Fra førstnævnte imponerede især en trio af voldsomt elektrificerende solonumre som »High Ball Stepper«, »Lazaretto« og »Freedom At 21«, mens White Stripes-hits som »Fell In Love With A Girl« og »The Hardest Button To Button« også tog sig rigtig godt ud i nye, mere fyldigt instrumenterede udgaver.

Det var dog først hen mod slutningen, at det talrige og godt søndagsstegte publikum for alvor fik noget at synge med på. Først i form af The Raconteurs-nummeret »Steady, As She Goes« og siden kulminerende med en overstyret »Seven Nation Army«, hvis ikoniske guitarriff efterhånden er ved at udvikle sig til en »Smoke On The Water« for det 21. århundrede.

Og altså søndag aften trak de allersidste kræfter ud af Roskilde-publikummet, der for en stund gav fanden i blylodderne i benene og en sidste gang søgte op ad. Mod nattehimlen over Roskilde. Mod et sidste fælles sug. På denne Roskildes yderste dag, hvor end ikke syv nationers samlede hære kunne have holdt Jack White tilbage.

Hvem: Jack White
Hvor: Orange Scene, søndag

Lyt til Jack Whites Roskilde-sætliste her