Himmel og helvede

Gustav Mahlers mareridtsværk blev et af DR SymfoniOrkestrets største satsninger til dato og forløst forfærdende godt.

Fabio Luisi, dirigent. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

In girum imus nocte et consumimur igni.

Den berømte sætning på latin er ens forfra og bagfra og betyder noget i retning af »Vi kredser i natten og fortæres af ild«.

Hvis man har hørt Mahlers symfoni nummer syv med DR SymfoniOrkestret, kender man den stemning.

Ugens arrangementer i koncerthuset har været som kredsene i Dantes helvede. En drøm med flere end 100 mennesker på scenen, med både gængse og mærkelige instrumenter, med både koklokker og til sidst den vidunderlige lyd af orkestrets nye kirkeklokker.

Men stadig et mareridt. Gustav Mahler begyndte på sin symfoni i 1905 og ville vistnok have skabt noget let og sjovt. Da den skulle holdes over dåben, stod der 1908 på kalenderen - og hans lille datter var død i mellemtiden. Så han løb den lige igennem igen og lagde flere nattestemninger og forfærdende skygger hen over sit gamle værk.

Resultatet blev et værk uden de andres umiddelbare charme. Man hører det stort set aldrig i moderne koncertsale. Det er for dyrt, for sært, for fremmedartet.

Så tak til DR SymfoniOrkestret og Fabio Luisi for muligheden! Orkestrets bud på den mærkelige musik har været fascinerende fra ende til anden. Ikke kun fascinerende ved den blotte mængde af medvirkende, men også deres professionalisme og personlige engagement.

Da man har tilbagelagt halvanden time med hornenes brøl og træblæsernes skrig, virker begivenhederne i åbningen endeløst langt væk. Man har været udsat for en kreds eller tre i Dantes helvede. Og er kommet helskindet ud på den anden side. Stærkt!

At åbne med vor egen Hans Abrahamsens tyste take på det store orkester, er også godt tænkt. Der sker ikke meget i den musik. Kun lige nok. Farverne fås til gengæld ikke mere fantastiske - og det er dem, det handler om.

Præcis sådan et værk kan så samtidig spoleres af hoste. Koncerthuset skulle måske ændre lidt i den nuværende optakt fra højttalerne:

»Kære tilhører. Hvis du skal hoste, så tag din arm op for munden. Og husk mobilen.«

Please.

Hvem: DR SymfoniOrkestret med dirigenten Fabio Luisi
Hvad: Gustav Mahlers 7. symfoni og »Fire stykker for orkester« af Hans Abrahamsen.
Hvor: DR Koncerthuset, tordag og fredag samt genudsendelse søndag kl. 12.15 i P2