Gør som Rihanna: Drop Chris Brown

Den amerikanske r’n’b-sanger gad knap nok synge med på sin egen koncerts playback i Forum søndag aften. Det var sløvt og respektløst overfor koncertgængerne, der havde betalt op imod 600 kr. for en billet.

Den Amerikanske hiphop R&B og soulsanger Chris Brown på scenen i Forum søndag 5. juni 2016 Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Jeg har sjældent følt mig så lettet oven på en rædsom koncert. Jeg ville nemlig have det lidt underligt med at rose Chris Brown, den 27-årige amerikanske sanger, som mange nok stadig forbinder med hans voldelige overfald mod eks-kæresten og popstjernen Rihanna.

Jo, jeg tror på, at man skal forsøge at skelne mellem artisten, imaget og værket. Og jo, jeg synes, at de fleste fortjener en chance efter et dårligt valg. Og en chance har Chris Brown i den grad også fået.

Sangerens syvende album »Royalty« debuterede på toppen af Billboards Top R&B/Hip Hop Albums hitliste og solgte 162.000 kopier på en uge. Trods sine image problemer (eller var det fordele?), har Chris Brown altså stadig succes.

Dermed ikke sagt, at han har brugt sin chance til at udvikle sig til en vigtig kunstner. Sangerens koncert i Forum søndag aften var nemlig en ørkenvandring i udmattende, farveløs dance, pop, r’n’b og hip-hop.
Brown begik fejlen at virkelig overvurdere sin egen karisma på scenen.

Han er en fabelagtig danser, der ser helt ubesværet ud hvad enten han piruetter eller rykker lemmerne robotagtigt rundt. Det kan man ikke tage fra ham.

Men det var bare ikke nok. Størstedelen af aftenen lænede Brown sig op af det prominente backtrack, og hans forsøg på synge med på sit præindspillede selv var til tider provokerende sløjt. Som på et af de bedste numre i hans bagkatalog, »Look At Me Now«.

Den Amerikanske hiphop R&B og soulsanger Chris Brown på scenen i Forum søndag 5. juni 2016 Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen.

Selvom han nøjedes med at spille introen og dermed blot sit eget ’rap’ vers, kunne Brown ikke engang holde sit eget tempo og lod backtracket stå for indsatsen. Ærgerligt, når nu sangen er en minimalistisk feststarter med en dybt bizar, fjedrende keyboard figur. Jeg savnede originalens speed-rappende gæster, Busta Rhymes og Lil Wayne.

En kopi af en kopi

I få sekvenser, som på »Deuces« og »Back to Sleep«, lykkedes det Chris Brown at trænge igennem backtracket og da lød det… gennemsnitligt. Han gled let og behageligt mellem fraseringerne uden, at jeg kunne føle nogen reel lidenskab bag.

Jeg nævner i flæng popstjerner, der formår at synge fantastisk LIVE og danse komplekse koreografier på samme tid: Beyoncé, Justin Timberlake, Miguel og Janelle Monáe. Det kan altså lade sige gøre. Chris Brown er bare ikke på deres niveau.

Hvis der var nogle højdepunkter, var det vel »Deuces« med sin mellemøstligt bugtende synth og det latin-prægede Pitbull-samarbejdet »FUN«, der kunne leve op til titlen.

Og måske »Back to Sleep«, der med sine dunlette synths og kåde vokal lånte af Miguels »Adorn«, der lånte af Marvin Gayes »Sexual Healing«. Browns udgave var bare mindre sexet og mere rapey (»Just let me ride, sex you back to sleep, girl / Don't say a word, no, don't you talk«, lyder en del af teksten, der er blevet beskyldt for at bidrage til voldtægtskulturen).

Selvom Chris Brown har hævdet at han bare gerne vil videre efter voldsepisoden, formåede sangeren alligevel at gøre opmærksom på »the Rihanna incident«, som han efterfølgende selv har kaldt det.

Den Amerikanske hiphop R&B og soulsanger Chris Brown på scenen i Forum søndag 5. juni 2016 Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen.

Mod slutningen af koncerten så man et kort fiktions filmklip af Brown og en ven/fjende, der ræser gennem New Yorks gader. En latterliggjort politimand referer til Chris Brown, og at sangeren prøver at undgå sin samfundstjeneste – altså den Brown i virkeligheden slap med i stedet for fængselstid. Så fik Brown ligesom opretholdt sit bad boy image.

Det er tilsyneladende vigtigere end at trivialisere vold mod kvinder. Ergo har jeg ingen betænkeligheder ved at nævne Browns private fortid i min anmeldelse. Men alene Browns musikalske lavniveau, godt hjulpet på vej af Forums smattede lyd, er grund nok til at tage nej-hatten på. Til lytterne, til koncertgængerne, til min redaktør: Lad os bare droppe Chris Brown.

Hvem: Chris Brown
Hvor: Forum, København