Forrygende The Strokes

Arctic Monkeys kom for sent i gang på Orange Scene, men The Strokes ankom præcis til tiden – og leverede et af festivalens bedste shows.

The Strokes på Orange scene. Roskilde Festival lørdag d.2.juli 2011. (Foto: Jonas Vandall / Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alex Turner skal ikke regne med at blive reklamesøjle for Ota Solgryn. Han er bleg, ranglet og har slørede, halvt lukkede øjne. Ja, han ligner mest et kulminebarn med en joint i blodet.

Resten af Arctic Monkeys er heller ikke just kernesunde skønheder. Men Sheffield-drengene er noget andet, langt vigtigere, nemlig en enhed, som gang på gang har demonstreret melodisk tæft og en selvfølgelig evne til at føre musikken ad nye lydspor uden at tabe identitet på vejen. Fra den ærkebritiske 2006-debut og frem til dette års »Suck It And See« med inspiration fra den store amerikanske rocktradition.

På Orange Scene åbner de da også tungt og guitardrevet i stil med Queens Of The Stone Age, men det lyder mest som om, de banker rust af, inden de langt mere smidige sange, som toner frem i sættets sidste tredjedel. »That’s Where You’re Wrong« og »Flourescent Adolescent« sidder således lige i rockskabet, men suget kommer for sent til at løfte sættet over det mådelige.

Sult på livet

»Er der nogen, der glæder sig til The Strokes?« snøvler Turner, inden Arctic Monkeys takker af. Dem der svarer med et råb står samme sted to timer senere, hvor newyorkerne indtager scenen.

Og skulle Artic Monkeys føle et skæbnefællesskab med Julian Casablancas og hans band, er det ikke underligt. Begge blev jo udsat for en hysterisk hype tidligt i karrieren, og for The Strokes var anledningen 2001-debuten »Is This It« med dens hipt henslængte, hypermelodiske take på 70ernes newyorker-punk.

Men hvad angår coolness, er der en verden til forskel. For hvor Arctic Monkeys ser utjekkede ud, ser The Strokes sjuskede ud på en tilstræbt, NYC-cool facon.

Også i aften, hvor Casablancas i læderjakke og shades synger sig omkring alle katalogets perler. »Someday«, »Take It Or Leave It« og »Last Night«, hedder nogle af de øjeblikke, der bliver leveret stramt og veloplagt af bandet, der altid lyder, som om Iggy Pops »Lust For Life« kører i deres underbevidsthed.

Og hvor er det dog en fornøjelse at opleve et band, som evner at fylde Orange Scene og få publikum til at danse. Og grine. Casablacas med de rødhvide aner er nemlig ikke bange for at fyre fjollede danske brokker af mellem numrene.

»Mange tak and all that shit«, siger han mod slutningen. Det er i dén grad os, der takker – og ønsker Turner og Co. bedre held næste gang.

3 stjerner: Arctic Monkeys, Orange Scene, lørdag.

5 stjerner: The Strokes, Orange Scene, lørdag.