Er LCD Soundsystem tidens bedste band?

Det så i perioder sådan ud ved amerikanernes fremragende koncert torsdag aften - den første af tre udsolgte shows i Store Vega.

Amerikanske LCD Soundsystem på scenen under den første af tre udsolgte koncerter i Store Vega i København torsdag aften d. 7. september 2017. (Foto: Anne Bæk/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er LCD Soundsystem tidens bedste band? Den slags er svært at gøre op, men én ting er sikkert: De er tight som en motherf...er og kan som få andre spille sig ud på et euforisk medrivende overdrev, der sætter hele kroppen i sitrende bevægelse.

Og det gjorde det 7-8 m/k høje amerikanske band så - gang på gang, sang efter sang - ved den første af tre udsolgte koncerter i træk i Store Vega torsdag aften. Setuppet var lidt af et scoop. Som frontmand James Murphy fortalte undervejs, var bandet blevet tilbudt at spille på et langt større sted, men valgte altså i stedet at prioritere et mere intimt - og ekstremt vellydende! - setup i Store Vega.

Bare for lige at få proportionerne på plads: Sidst bandet var i Danmark lukkede de Orange Scene. Deres glimrende nye comeback-album »American Dream«, der udkom i sidste uge efter syv års pladepause, forventes at indtage førstepladsen på den amerikanske Billboard 200 denne weekend. De er store.

Den slags spiller selvfølgelig med i publikums hoveder, når man får lov at opleve dem i så forholdsvis intime rammer. Hvor deres musik i den grad trives bedst. Det føles - måske ikke ligefrem eksklusivt - så i hvert fald som noget særligt. Forventninger skyder i vejret, alle er ekstra tændt.

Og jeg skal love for, at de leverede gnisten, der kunne få krudtet til detonere. Under en gigantisk roterende discokugle dirigerede en hvidklædt James Murphy sit fænomenalt spillende orkester gennem et sæt, der favnede hele gruppens sammensatte pladesamler-nørdede udtryk. Hvor analoge synth-tryllerier krydser klinger med fræsende art-rock-guitarer, og heftigt synkoperet perkussion splintrer over stramme disco-beats.

I front var James Murphy selv i vokal hopla og bevægede sig på imponerende vis mellem hipster-ironiske rablerier på numre som »Daft Punk Is Playing At My House« og »Yeah!« til dybfølte og ømme bekendelser på den Talking Heads-refererende »Home« og had/kærligheds-hymnen til hans hjemby på »New York, I Love You But You’re Bringing Me Down«.

Selvom vokalen sad lige i skabet, begyndte han først for alvor at løsne op langt inde i koncerten, da han havde fået bællet et par glas af sin elskede naturvin, og de nye sange kom i spil. Han er en notorisk selvbevidst kontrolfreak, og det kunne mærkes: Så skulle lyden lige justeres, så skulle der vinkes fjoget til hans børn oppe på balkonen, der åbenbart aldrig havde set far spille koncert før. Med det resultat at han lidt glemte publikum i den første times tid.

Men hos LCD Soundsystem ligger udfrielsen for enden af et massivt disco-beat. »Dance Yourself Clean« som et af deres store numre hedder. Hvis folk danser, virker det. Og på det parameter var de - også denne aften - i en klasse for sig.

LCD Soundsystem
Store Vega, torsdag
★★★★★☆

Hør hele setlisten her: