En torsdag til seks stjerner

Ugens program i DR Koncerthuset blev et højdepunkt i dansk musikhistorie.

Dirigent Juanjo Mena. Foto: Sussie Ahlburg Fold sammen
Læs mere

Det kan ikke blive mindre kulørt. Det kan ikke blive mindre showpræget.

Ugens arrangementer i DR Koncerthuset har smeltet alt overflødigt af det ydre og skåret resten ind til benet. Resultatet blev to ualmindeligt gribende møder med musik i dens reneste, mest grundlæggende, mest velsignede form:

W.A. Mozarts klaverkoncert med tilnavnet »Elvira Madigan« er opkaldt efter svenske Bo Widerbergs relativt begivenhedsløse film – men er i virkeligheden et medrivende drama af melodier, harmonier og vekselspil mellem solist og kollektiv.

Javier Perianes optræden ved flyglet var hans debut i huset og kalder på genhør efter genhør.

Om hans utrolig bløde tag i tangenterne ville gå til Rakhmaninov og den slags, ved man rigtignok aldrig. Men det egner sig forrygende til Mozarts kokette klange og sindrige palet af tyske, franske og italienske pastelfarver.

Han virker i øvrigt også som gennemført sympatisk og vælger endda lidt Grieg som ekstranummer. Tak for det.

En så velspillet Mozart kan være det vidunderligste i verden. Man behøver på en vis måde ikke anden musik. Den har det hele.

Fart med finesse

Men når dirigenten Juanjo Mena lægger an til Schuberts niende og dermed sidste symfoni, er man solgt igen – allerede efter et minut!

Spanieren dirigerer med fart over feltet i samtlige satser. Farten er bestemt ingen kvalitet i sig selv. Det kan sagtens blive for meget.

Men musikerne i DR SymfoniOrkestret kan rent faktisk spille så hurtigt og alligevel få det hele med. Koncerthusets stopfulde sal får enestående klarhed og masser af nye og spændende tråde gennem det himmelsk lange værk.

Hvis orkestret nogensinde har lydt som en gruppe i den meget omtalte verdensklasse, så var det her.

Hvem: DR SymfoniOrkestret med pianisten Javier Perianes og dirigenten Juanjo Mena.

Hvad: Musik af Mozart og Schubert.

Hvor: DR Koncerthuset, torsdag. Genudsendes søndag kl. 12.15 på P2.