Brian Eno pirrede sanserne på Heartland

Med den bølgende lydinstallation »The Ship« viser Brian Eno på simpel og smuk vis, hvordan rammerne former vores oplevelse af lyd og musik.

Heartland Festival, Egeskov Slot, 10.06.0216 Brian Enos Lydinstallation The Ship har Danmarkspremiere i Riddersalen på Egeskov Slot under festivalen.Billede af folk der lytter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Helle Arensbak
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi ligger med lukkede øjne på stor plyssede puder og kokser. Helt afslappet. Temperaturen er behagelig. Her lugter af gammelt velholdt træ. Rundt om mig bølger og skvulper lyde fra forskellige assorterede højtalere og guitarforstærkere. En effektbehandlet stemme messer som et tågehorn i disen. Mine tanker cirkler ind og ud af bevidsthed. Ren zen.

Jeg befinder mig i den gamle Riddersal på Egeskov Slot. Det unikke setup er skabt af den britiske kunstner, musiker, producer og tænker Brian Eno. Lydinstallationen hedder »The Ship« og er baseret på hans aktuelle album af samme navn.

Albummet er noget så sjældent som et ambient vokal-album inspireret af Titanics forlis og skyttegravene under Første Verdenskrig. Det til trods er alt andet lige en meget behagelig lytteoplevelse.

Og det er i høj grad rammerne, der gør det. Der er en verden til forskel på at lytte til den her musik i sine høretelefoner på cykel gennem byen, og så ligge her på Egeskov med lukkede øjne i et rum med dæmpet lys. Som sådan er »The Ship« også Brian Enos simple lektion i, hvordan rammerne former vores oplevelse af lyd og musik.

Her i Riddersalen opstår der et på én gang afslappet og højstemt meditativt rum. På væggene kigger århundreders adelige ned på os fra imposante portrætter i guldrammer. I små glimt føler jeg mig ude af tid og rum.

Installationen udfolder sig til som ulmende og sanselig rejse gennem en tågedis i slow motion. Og ender i en overraskende forløsende slutning, hvor Eno ud af ingenting bevæger sig over i et cover af The Velvet Undergrounds salvelsesfulde »I’m Set Free«. Linjen gentages igen og igen. Vi er ude på den anden side. Måske ikke ligefrem frigjort. Men i hvert fald renset. Og klar til endnu en dag ude på den mere hektiske festivalplads.

Hvad: Brian Enos »The Ship«
Hvor: Riddersalen, Egeskov Slot, Heartland Festival, lørdag

Installationen kan fra på mandag opleves på Kunsthal Charlottenborg i København.