Boing! Nik & Jay holdt fabelagtig folkefest

Værløse-makkerparret kom med en stram og velkoreograferet popfest på Smukfest, som det var svært ikke at blive smittet af.

Smukfest 2016 Nik og Jay spillede torsdag aften på Bøgescenen foran en fyldt bøgeskov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Helle Arensbak
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

7 festivaler denne sommer. Det er sgu mange. Psych. Black metal. Dancehall. Mere. Mere. Men jeg ville til enhver tid have forsvoret, at jeg aldrig ville stå og flæbe til en popkoncert. Rock n’ roll stiff upper lip, I ved. Jeg er ikke nogen flæbesymfoni. Har været det igennem mange gange før. Festivalmæssigt er jeg made of stone. Iskold. Musikken og følelserne kan bare komme an.

Men pludselig stod jeg alligevel der på Smukfest tæt ved midnat torsdag aften og mærkede den samlende og altomfavnende kærlighed som Nik & Jay spyttede ud til deres fucking koncert. Nik & fucking Jay! Stop nu! Jeg blev blød. Sårbar. Havde paraderne nede. Gå nu væk! Lad mig være i fred, posebuksepopdrenge. Gå væk følelser. Gå væk banalitet.

Tårer og røvgafler
Men Nik og Jays stramt koreograferede hitkakofoni var alt det som hovednavnet Rihannas koncert ikke var i går. Inkluderende. Samlende. Følelsesvækkende. Den turde nemlig dvæle ved de store følelser, der piblede frem under drengenes 95 minutter lange seance. Både de vildt banale og de downright primale. Der var både plads til tårer og røvgaffel-hyldester. Paris og Amager på samme tid. Bourgogne og Mokai!

Nik og Jay tør nemlig at være for meget på den allerfineste vis. Det er befriende. Da de kom frem for 13 år siden synes de fleste (inklusiv mig selv og mit rockistiske indie-ungdomsjeg), at de var for latterlige. En døgnflue. Kiksede. Men Niclas og Jannik har virkelig formået at gøre op med mine (og sikkert også mange andres) fordomme.

På Smukfest var det lir-glade makkerpar nemlig pissegode (på deres egen måde). Koncentrerede. Knivskarpe. Megafolkelige, uden at være leflende.

Med bangers som »Boing!«, »Lækker« og »Hot!« samt silkebløde lommefilo-ballader som »Kommer Igen« og »En Dag Tilbage« blev vi i halvanden time mindet om vores forgængelighed, vores hang til banaliteter samt vores (forståelige) store afhængighed af skarpskårne melodier. Og Nik & Jay er vitterlig dybt professionelle leverandører af hits. Stålsikre performere.

Og de har vel næppe været bedre end de er lige pt.?  På Smukfest var de i hvert fald næsten ikke til at skyde igennem.

Hvem: Nik & Jay
Hvor: Smukfest, Bøgescenerne, torsdag.