67-årige Grace Jones lod det hele hænge ude på Northside

80’er-ikonet blæste højt og flot på sin alder med en ekstravagant og uforudsigelig koncert sent fredag nat.

67-årige Grace Jones gav en fornem optræden på Northside. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schütt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg ville ønske, at det var mig, der stod derude og kunne se mig...« brummede en mere eller mindre nøgen Grace Jones med et rusten grin fra scenen.

På det tidspunkt var vi godt tre kvarter inde i hendes koncert fredag nat på Northside. Og ja, man forstod hende godt, for da havde den jamaicanske sangerinde allerede givet os flere vanvittige kostumer og bizarre optrin end resten af de Northside-optrædende vil kunne mønstre tilsammen over et helt liv. Og tak for det.

Grace Jones er uden tvivl et af de mest ikoniske navne, der har prydet Northside-plakaten. I 70erne og 80erne byggede hun sine helt egne broer mellem newyorker-discoens queer-miljøer, kunstscenen, modeverdenen og Hollywood og hittede med nyskabende hybrider af new wave, reggae og funky r&b. Uden den androgyne Grace Jones’ leg med kønnet og aggressive seksualitet havde der nok ikke været nogen Madonna. Og uden Madonna havde der ikke været nogen… Ja, fortsæt selv listen.

Frit udsyn

Selvom Grace Jones efterhånden er blevet 67 år og ikke længere svinger læderpisken fra centrum af popkulturen, er hun i den grad still going strong. Aldeles frygtløs og fuldkommen fabulous var hun iført et lille læderkorset med frit udsyn til både barm og balder, der ligesom resten af kroppen var hvid-malet i tribale Keith Haring-inspirerede mønstre.

Uden på dette »undertøj« svang hun det ene åbenstående og helt igennem spektakulære kostume efter det andet: Et dødningehoved i guld, en diamantbesat bowlerhat, der blev omdannet til discokugle, overdimensionerede parykker, bastskørter og orange pelse. Kostumeskiftene var ikke altid lige elegante, men Grace Jones tog det ikke så tungt og undskyldte henkastet med, at hun havde forvredet sin ankel ved en koncert i Norge dagen før.

Det syntes nu ikke at sætte en stopper for hende. Der blev både vrikket røv, rullet rundt på gulvet, spredt ben og redet rundt på skuldrene af en vagt ude blandt publikum. Og som prikken over i’et sluttede hun koncerten af med at holde en gigantisk hulahopring kørende om livet under hele »Slave To The Rhythm« og introduktionen af bandet.

Vild karisma

Musikalsk var hun hele vejen igennem fornemt bakket op af et afsindigt velspillende band, der med sublim lyd foran scenen lagde krop og funk i en perlerække af Grace Jones’ bedste numre som »Walking In The Rain«, »I’ve Seen That Face Before (Libertango)« og ikke mindst højdepunktet »Pull Up To The Bumper«.

Netop fordi de spillede så stramt, gav det masser af plads til, at Grace Jones selv kunne lade det hele hænge ude. For det var ikke voldsomt stramt koreograferet. Og den store sangstemme har hun ikke længere. Til gengæld har hun stadig karisma i metermål. Og med sin blotte tilstedeværelse bragte hun noget tiltrængt vildskab og uforudsigelighed til en ellers meget pæn og velfriseret festival.

Mere af den slags i fremtiden, tak!

Hvad: Grace Jones
Hvor: Northside Festival, fredag