Kommuner giver førtidspension i strid med loven

Halvdelen af alle førtidspensioner i Lyngby-Taarbæk, København og Furesø tildeles, uden at kommunen undersøger, om ansøgeren kan komme til at arbejde igen. Vi er godt klar over det, siger borgmester.

Når helbredet skranter, og man ikke længere kan passe et normalt arbejde, skal kommunen sikre sig, at ens arbejdsevne ikke kan forbedres, før den må udbetale førtidspension. Men det kniber det med i Lyngby-Taarbæk, København og Furesø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox

En række kommuner sender tilsyneladende folk på førtidspension i stort tal uden først at undersøge, om de er i stand til at passe et arbejde.

En ny statistik fra Ankestyrelsen viser nemlig, at op mod 50 procent af dem, der sidste år fik førtidspension i en række hovedstadskommuner fik pensionen tilkendt uden videre, altså uden at kommunen først havde undersøgt, om ansøgeren havde en vis arbejdsevne tilbage eller kunne få forbedret sin arbejdsevne.

Det fremgår af Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev Agenda, som offentliggør tallene i dag.

53 procent af dem, der sidste år fik førtidspension i Lyngby-Taarbæk, fik pensionden uden såkaldt arbejdsmarkedsrettede foranstaltninger. I Københavns kommune var tallet 48 procent, og i Furesø 47 procent. Til sammenligning var det for eksempel kun 13 og 15 procent af førtidspensionerne i Norddjurs og Randers kommuner, der blev tilkendt uden videre.