Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ytringsfrihed a la Venstre

Byline portræt af Amalie Lyhne. Torsdag den 28. januar 2016. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre har længe haft et mærkværdigt forhold til ytringsfrihed. Det begyndte med Muhammedkrisen, hvor daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen først afviste at mødes med de 11 muslimske ambassadører med den begrundelse, at Jyllands-Postens trykkefrihed ikke på nogen måde var til diskussion – hvorefter han i et interview med den arabiske tv-kanal Al Arabiya blandt andet sagde, at »den danske regering fordømmer ethvert udtryk og enhver handling som krænker folks religiøse følelser.«

Her 10 år senere kan man stadig ikke regne med Venstre, når det gælder forsvaret for ytringsfriheden.

Regeringen har netop fået vedtaget en ny lov, som helt skandaløst bryder med det afgørende retsprincip, at mennesker skal dømmes på handlinger, ikke holdninger: Den såkaldte imam-lov forbyder religiøse forkyndere at billige strafbare handlinger, som for eksempel vold, incest og flerkoneri. Det gælder imamer eller præster, som udtrykker den slags holdninger som led i religiøs oplæring – ikke kun i kirken eller moskeen, men også for eksempel på Facebook, hvis kommentaren har karakter af religiøs oplæring.

Dermed har den danske ytringsfrihed fået skåret endnu et lille hjørne af. Denne gang er det bare ikke blodtørstige terrorister, som ved at indgyde frygt får medier og privatpersoner til at udøve selvcensur. Nej, det er os selv – anført af Venstre-regeringen – som vælger at sælge ud af vores demokratiske frihedsrettigheder.

Samtidig har justitsminister Søren Pind i terrorbekæmpelsens hellige navn foreslået at file endnu mere på ytringsfriheden og retssikkerheden. Han opfordrer blandt andet internetudbydere til at blokere hjemmesider med ekstremistisk indhold, uden at en dommer har været indblandet. For nu at blive konkret: Landets justitsminister foreslår, at en medarbejder hos Telia skal sidde og vurdere, hvorvidt en privat borger må have lov til at udtrykke sin holdning til Islamisk Stat på sin egen hjemmeside.

Hos Teleindustrien, internetudbydernes brancheforening, demonstrerede direktør Jakob Willer forleden, at han kerer sig mere om borgernes retssikkerhed, end justitsministeren øjensynligt gør. »Vi vil ikke gøre det uden en dommerkendelse, for vi skal passe på, at vi ikke går på kompromis med vores retssamfund. Det skal være en dommer, der vurderer, hvad der er ekstremistisk,« sagde han til Ritzau og tilføjede det logiske retoriske spørgsmål: »For hvad bliver så det næste?«

Søren Pind vil også dømme folk for »groft uagtsomt« at dele terrorrelateret indhold. Man kan allerede i dag blive dømt for at opildne til terror, men med det nye forslag vil Venstre altså også kunne dømme folk for at dele opfordringer til terror, uden at de selv er klar over, at det er dét, de er i gang med – deraf det uagtsomme. Bliver forslaget en realitet, vil du altså kunne få en dom, selvom ingen kan bevise, at det du har sagt eller delt skulle bruges i terrorsammenhæng.

Ytringsfriheden er ikke en selvfølge. Der skal kæmpes for den.

I øjeblikket er det meget svært at se, hvordan Venstre hjælper til i dén kamp.