Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Yahya Hassan handler om frihed

»Yahya Hassan udgør en del af en gruppe mennesker, der alle må leve under beskyttelse som konsekvens af deres kritik af islam. Men det er den slags personer, Danmark har brug for.«

Yahya Hassan Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gemytterne i Vollsmose er efterhånden dæmpet, og hvad der lignede en krigszone i H.C. Andersens gamle by, er nu normaliseret. Det er dog ingen hemmelighed, at under de blomstrende bøge, bag de glade børns muntre leg på legepladsen og de eksotiske varme og duftende retter, gemmer der sig en mørk side. En side, der er tiltaget kraftigt de seneste år og nærmer sig totalitære tilstande.

Den domineres af folk med anden etnisk baggrund, der, som jeg, er opvokset i en kultur stærkt præget af et fremmed moral- og værdisæt. Vi frygtede alle, at denne side ville vise sig fra sin mest afstumpede vinkel, da Yahya Hassan skulle læse sine kontroversielle digte op i Vollsmose – en digtoplæsning, der blev et af Danmarks mest beskyttede arrangementer nogensinde.

Men hvad er grunden til, at politiet stiller op med et utal af kampklædte betjente? At PETs terrorkorps må sættes ind for at sikre borgernes sikkerhed? Og at der flyver helikoptere rundt?

Læs også: Yahya Hassan har affødt ny debat om racismeparagraffen

Det kan synes banalt, at staten prioriterer pengene på en sådan måde, når der umiddelbart er vigtigere ting end en digtoplæsning. En pressevideo fra arrangementet viser en ung indvandrer fra Vollsmose, som håner myndighederne for at prioritere ressourcerne på digte, mens syge og ældre lider. Men folk, der gør det til et økonomisk spørgsmål har misforstået problemets kerne. Det handler om alt andet end Yahya Hassan og hans digtoplæsning. Det handler om friheden og retten til at sige, hvad man mener. Retten til at ytre sig udgør en essentiel grundsten i vores samfund – og hvis denne ret ikke omfatter kontroversielle og følsomme emner, hvad er den så til for?

Ytringsfriheden er jo ikke en frihed, vi kun skal bruge til at tilsvine vores modstandere i fodboldslandskampe. Næ, ytringsfriheden udgør et af mange fundamentale principper, vi ikke må give køb på uagtet andre menneskers ekstreme reaktioner herpå. Reaktioner, der netop er en konsekvens af den opvækst, der hersker i de gængse muslimske hjem, og som ikke er forenelig med moderne vestlige traditioner.

Yahya Hassan udgør en del af en gruppe mennesker, der alle må leve under beskyttelse som konsekvens af deres kritik af islam. Men det er den slags personer, Danmark har brug for, fordi de ofrer sig for principper, vi alle værner om. Principper, der er ufravigelige, og som aldrig må gradbøjes – uagtet at dette medfører borgerkrigslignende tilstande. For giver vi først efter én gang – hvilket politiet gjorde, da det af frygt frarådede Vollsmose Bibliotek at afholde oplæsningen – er resultatet en glidebane mod det totalitære, hvor de voldelige muslimer er sejrsherre.

Læs også: Dansk PEN forsvarer Yahya Hassans skældsord

Det er derfor vigtigt at forstå, at digtoplæsningen i Vollsmose intet har med penge at gøre. Den har intet med Yahya Hassan at gøre. Og den har slet intet med hans digte at gøre. Det er en kamp om frihed, og den kamp har ingen pris, for den skal vindes – ellers ender vi med at betale en pris, der ikke kan måles i kroner og øre.