Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

X Factor giver håb til de fortabte, de grimme og taberne

»Jeg har lagt sangdrømmen på hylden, for alle jeres skyld, vel at mærke. Jeg har ofret mig for jer. Det var så lidt.«

Hurra for X Factor. Ti års jubilæum. Men mere hurra for mig. I ti år har jeg faktisk formået ikke at sidde klistret til skærmen hver fredag kl. 20.

Du sidder ved dit kakkelbord med din instantkaffe. To teskeer. Masser af mælk. Lidt kage til. En vaskeægte kakkelbordsdansker. Fjernsynet kører. Der sidder I sammen. Fordi I har formået at forblive sammen efter den katastrofale nytårsaften, hvor signalet fra #Youseegate herskede, og folk fór hen for at hente deres NemId for at bekræfte skilsmissen.

Du har jo altid godt kunnet lide at synge. Du har også altid fået at vide, at det lød godt. »Du har talent,« siger de til dig. X Factor sælger dig drømmen om stjerneliv. Et helt menneske kan man kun være med lidt stjernestøv på sig, for så er man unik. X Factor giver håb til udskuddene, de fortabte, de grimme, de skæve, de tykke og taberne. DU kan blive en stjerne. Hurra for dig.

Læs også: Danmarks Radio – vis nu lidt værdighed

Ind træder Jim, han arbejder for YouSee, og jeg er ikke den store konspirationsteoretiker, vel, men mon ikke det var Jim, der destruerede et stort antal ægteskaber, danske traditioner og familier nytåsaften, fordi han ikke gik videre i X Factor. Altså, jeg beskylder ikke, jeg tænker bare lidt højt her.

X Factor starter, og dommeren siger hver især et par kloge ord. Blachmann tager den store vigtige »jeg ved ting«-hat på og siger så: »De, der bliver 15 år, de har fået en dannelse, fordi de har set det (programmet) siden de var fem år.«

Øv, så kunne jeg have været sådan et dannet menneske. Et dannet og komplet menneske, øv.

Da jeg var ung og spæd og gik på klub i Tårnby, da havde vi »Stjerne for en dag«. Samtlige fritidsklubber i Tårnby stillede op. Bubber var der ikke, men det var Melissa og jeg. Vi stillede op til romantisk duet med »Hvor skal vi sove i nat?« Jeg var manden, for jeg havde kort hår, og, hold nu op, hvor skulle jeg altså bare være sanger. Vi var så gode. Stjernerne dryssede deres støv ned på os, og prøv at overvej, hvis der havde været X Factor dengang, så havde min håbløse, talentløse optræden for evigt været lagret på internettet, og jeg havde for evigt været til grin – for jeg kan virkelig ikke synge.

Læs også: »Du skulle kraftedme have en jydekrog op i røven!« 10 højde- og lavpunkter fra 10 år med X Factor

Jeg har lagt sangdrømmen på hylden, for alle jeres skyld, vel at mærke. Jeg har ofret mig for jer. Det var så lidt. Jeg er allerhøjst at finde syngende i badet eller i lettere beruset tilstand på et værtshus i København kl. 5 om morgenen, når jeg tror, jeg har en musikalsk tone i livet og samtidig tror, jeg er den nye Kim Larsen. Ligesom hende med X Factor-tatoveringen på armen, som er kommet til audition de sidste ti år. Så det har hun og jeg til fælles. Hurra for os.

Men allervigtigst: Hurra for Blachmann. Denne mand har formået at sikre sig en luksuriøs pensionsopsparing. Det lander godt, især nu, hvor vi skal arbejde, til patterne hænger nede og kilder i navlen, og »månen« skinner endnu mere klart. Remee er tilbage og skal sikkert betale en større natklubsgæld af. Han gider sikkert ikke. Stakkels Remee.