Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Vis mig dit fjendebillede

»Jeg orker ikke at høre 'stålsatte' stemmer sige, at vi ikke skal forstå, men bare slå igen. Jo, vi skal forstå.«

Jens Grund, chefredaktør
Læs mere
Fold sammen

Jeg var på Bornholm, da Putin i 2014 simulerede et flyangreb på øen. Jeg er her også, hvis Ruslands præsident gentager sin militære provokation under Folkemødet, der er født i dialogens ånd.

Kloden knager i hængslerne. I 1989 væltede Berlinmuren, Sovjet kollapsede i 1991, USAs præsident Bush proklamerede en ny verdensorden, og vores efterretningstjenester flyttede blikket fra øst til syd. Et mareridt var afløst af en drøm om en bedre verden. Det eneste problem er, at de magiske årstal lå i et andet årtusinde.

Rusland er tilbage som vores fjende. Og vi er i den grad tilbage som Ruslands fjende. Det nye årtusinde er fjendebilledernes millennium. Vis mig dit fjendebillede, og jeg skal fortælle dig, hvem du er.

Fjendebilleder skaber frygt, og frygt skaber grobund for stærke ledere. Rusland har Putin, og amerikanerne tiltrækkes af Donald Trump. Uden sammenligning i øvrigt taler de begge til dybere instinkter og vil bygge mure op fremfor at nedbryde dem. Når næstformanden for Ruslands parlament åbent hylder russiske hooligans for amokløbet under fodbold-EM, polerer han fædrelandets fjendebilleder. Og bekræfter os i vores.

I disse år genopbygges ildevarslende fjendebilleder, ikke alene af Vesten fra syd og øst, men også af fremmede og minoriteter, hvor jøder angribes, og homoseksuelle er mål for vold – senest afskyelig terror i Orlando.

Jeg orker ikke at høre »stålsatte« stemmer sige, at vi ikke skal forstå, men bare slå igen. Jo, vi skal forstå.

Vi skal forstå, hvorfor russerne hylder en skræmmende statsleder, hvorfor millioner af amerikanere tiltrækkes af en populist, hvorfor nationalismen spirer i Europa, hvorfor bøsser skal risikere livet som staters, ekstreme islamisters eller andre homofobers straf for deres seksualitet, og hvorfor jøder skal frygte at være – jøder.

Vi skal forstå; ikke for at tolerere eller acceptere, men for at forebygge og bekæmpe. Enhver hærfører, som ikke forstår sin modstander, taber.

Den mest nærværende trussel mod vores vestlige levevis er IS-terror. Svaret er ubøjelighed. Svaret er derimod ikke at lægge alle muslimer for had, fordi terrorister tager en religion som gidsel. Opbygger vi et fjendebillede af alle muslimer, har terroristerne vundet, for så er verden blevet sort og hvid – præcis som fjenden gerne vil have den.

EU er også blevet et fjendebillede – for borgere i EU: På den ene side som et magtfuldt monster, der flytter beslutninger væk fra nationalstaten, på den anden side som et magtesløst bureaukrati, som ikke kan styre flygtningestrømmen. Professor Marlene Wind beskylder politikere og medier – specifikt Berlingske – for at ødelægge EU med bashing: Vores brøde består i, at vi har interviewet udenrigsminister Kristian Jensen, der som bekendt er EU-tilhænger, og DF-formand Kristian Thulesen Dahl, hvor de kritisk talte om deres syn på EU.

Berlingske tror på EU. Men vi tror ikke på, at kritik skal ties ihjel. Vi tror heller ikke på, at fjendebilleder bortmanes, hvis man overdøver alt med sit eget verdensbillede. Netop fornægtelsen gør verden sort og hvid. Om noget har vi i denne tid brug for nuancer. Dem vil Berlingske søge. Ikke for at lukke øjnene for fjenden, tværtimod. Men for at afdække, hvad der gemmer sig bag fjendebillederne:

Så vi kan skelne imellem falske fjendebilleder og sande fjender.