Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Nogle har det bedre end andre, men det ændrer ikke på, at branchen som helhed er ude på en vanskelig sejlads i øjeblikket. Og hvorfor så det? Volumen i den globale vindindustri er for stor til det nuværende marked, og derfor er markedet i gang med at tilpasse sig.
Mange virksomheder har indset, at vindenergi grundlæggende er en god business case, og derfor er der nu overkapacitet i markedet. Dertil kommer, at den internationale finanskrise naturligvis også rammer denne industri. Den danske vindindustri er blandt de mest globaliserede, hvilket er en styrke, men det betyder også, at branchen bliver ramt, når man er afhængig af de internationale markeder, som i øjeblikket er vigende.
Et godt eksempel herpå er det amerikanske marked, der i år er historisk godt. Næste år vil markedet være markant dårligere. Det skyldes usikkerheden om vilkårene. Produktion og opstilling af vindmøller kræver tid og planlægning, og ingen ved, hvordan den nuværende skatteordning for vindmøller i USA vil se ud i fremtiden. Forudsigelighed er altid vigtigt for erhvervslivets dispositioner. På grund af usikkerheden dykker markedet næste år, for hvem tør planlægge og investere uden at kende spillereglerne?
Den aktuelle nedgang i vindindustrien får tilhængerne af »sort« energi til at sige: Der kan I se. Vindenergi er en dårlig idé. At en branche er udfordret er ikke en nyhed. Vindindustrien ruster sig netop nu til en ny konkurrencesituation. Når den proces er færdig, vil vi have færre, men til gengæld større leverandører i Danmark. Det er helt naturligt og afgørende, når markedet er, som det er.
Efter tilpasningerne i branchen vil der igen være en lys fremtid for vindenergi, da verden grundlæggende har nogle energiudfordringer, som skal løses. Her kommer man ikke uden om vindenergi, som sammen med vandkraft er den billigste vedvarende energikilde. Vindmøller på land bliver billigere og billigere, og der er ingen tvivl om, at el fra vindmøller på land vil blive så billigt, at det kan undvære pristillæg. Dette står over for de stærkt subsidiererede og forurenende fossile brændsler (inkl. skifergas), som gradvis vil slippe op og blive dyrere i takt med, at verdens voksende befolkning efterspørger mere energi.
Vindmøller har den gode egenskab, at de producerer billig grøn el og dermed er med til at sikre, at vi får et mere bæredygtigt klima, der er funderet på sund økonomi. Vindenergi har nemlig den laveste marginalomkostning i vores energisystem, hvilket betyder, at jo mere vind vi får ind i vores energisystem, desto længere presses markedsprisen på el ned. Hvis vi ikke havde haft vind i vores energisystem, havde markedsprisen på el været højere, da gas og kul har væsentligt højere marginalpriser. Med de dalende priser på el fra vindmøller i de kommende år, er der ingen tvivl om, at der er et marked for vindenergi også i fremtiden, for hvem ønsker ikke den billigste og reneste energiform?