Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Viljen til integration

Den afgørende faktor i alle tilfælde, hvor integration lykkes, er vilje. Viljen til at være en del af det land og det samfund, man har bosat sig i.

Mersiha Cokovic. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stigende polarisering og et kraftigt ryk til højre er kun en lille forsmag på hvilken stemning, der kommer til at brede sig ude blandt danskerne, hvis der ikke bliver gjort noget på integrations- og udlændingeområdet her og nu. Og hvis jeg skal være helt ærlig, så er det ikke et samfund, jeg ønsker, at mine børn skal vokse op i, så jeg har ikke andre muligheder end at stikke næsen frem igen, og råbe op om, at vi er nødt til at rydde op i integrationen, før vi kan åbne for flere, der har udfordringer på samme område. Programmet »Moskeerne bag sløret« har afsløret kun et tip af et isbjerg af de vanskeligheder, der findes i Danmark i forbindelse med manglende integration.

Da vi bosniske flygtninge i sin tid kom til Danmark, stod de fleste af os i en situation, hvor vi ikke havde et sted at vende tilbage til. Bosnien blev delt op, og de flestes hjembyer tilfaldt »den anden« side, så vi havde kun ét valg, dengang. At få det bedste ud af Danmark og de muligheder, der blev serveret for os, på et sølvfad. Og dem var der mange af. Vores forældre gjorde, hvad de kunne, for at give os et sundt tankesæt og et åbent sind, når det gjaldt Danmark. Nu er vi her – og det er her, livet skal bygges.

Det var ikke nemt. Det må have været endnu sværere for mine forældres generation at starte et liv helt fra fundamentet 2.000 kilometer fra alt, hvad man kender til med et folkemord og krigens rædsler i bagagen. Men vi gjorde det. Fordi vi var nødt til det. Allerede i 2000, kun otte år efter, at den første bølge af bosniske flygtninge satte deres fødder på danske jord, blev vi kåret til den bedst integrerede nation af tilkomne til landet. Jeg er enormt stolt af mit folk og er af den overbevisning, at hvis et folk, der overlevede folkemord, flugt, flere år i flygtningelejre og en uvished omkring sin fremtid, kunne gøre det, så har jeg meget svært ved at have noget tilovers for folk, der ikke er integreret i det danske samfund.

Jeg er udmærket godt klar over, at integration er individuel, og at der er ikke noget facit på, hvad man skal gøre og hvordan, men den afgørende faktor i alle tilfælde, hvor integration lykkes, er vilje. Viljen til at være en del af det land og det samfund, man har bosat sig i. Og programmet på TV2 var et stærkt bevis på, at den ingrediens ikke findes hos alle indvandrere. Langtfra. Og så er den sti ikke så guldbelagt, som mange får den til at lyde. Det bliver en hård kamp i forvejen, og ved at modtage, som for nyligt anslået, 25.000 mennesker til landet, hvoraf de færreste har udsigt til at komme i arbejde og blive en produktiv del af samfundet, gør vi den kamp helt håbløs. Vi må gøre noget for alvor, inden det bliver for sent at fortryde.