Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Vil Christiansborg stå fadder til ESS?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er sjældent, at der afsættes en bevilling på næsten to milliarder kr. i total ubemærkethed. Normalt, når regeringen og Folketinget afsætter milliardbeløb på finansloven, står der mange faddere klar, som gerne vil sælge det glade budskab i medierne.

Politikerne bryster sig gerne af at have givet flere penge til gode projekter, nødtrængende skoler og nye veje.

Men bevillingen på to milliarder kr. til forskningsfaciliteten European Spallation Source (ESS) har ingen stolt fadder på Christiansborg. Konstruktionen koster i alt 14,8 milliarder kr., hvoraf svenskerne betaler det meste. Derudover bidrager 15 europæiske lande. Pengene er givet godt ud og vil betale sig selv tilbage mange gange i form af arbejdspladser, innovation og vækst.

Det kræver dog, at regeringen og Folketinget begynder at interessere sig for det, som de har givet de mange penge til. Da Folketingets Finansudvalg skulle bevilge ekstra penge til projektet, måtte medafsenderen af dette indlæg, Bertel Haarder, forklare sine kolleger i Folketinget, hvad ESS egentlig er, for mange kender ikke dets eksistens.

ESS er en installation, der gør det muligt at undersøge materialer på atomart niveau ved at belyse dem med et stort antal neutroner.

Man kan sammenligne det med et kæmpe mikroskop, der kan tage billeder af strukturer og processer, som ligger skjult under forskellige materialers overflade. Den nye viden kan betyde et gennembrud i forskningen inden for især fødevarer, medicin, miljø og energi.

Når ESS ikke er kommet mere frem i rampelyset skyldes det formentlig, at vi ikke kommer til at se installationen her i Danmark. Selve faciliteten kommer til at ligge ved Lund i Sverige, mens datacentret bliver placeret på Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet.

Når installationen sættes i funktion, forventer man, at omkring 400 forskere og teknikere vil være tilknyttet ESS-anlægget, ligesom man regner med besøg af 4.000 gæsteforskere om året.

Øresundsregionen vil dermed være samlingspunkt for forskning i verdensklasse, og samtidig vil vores hoteller, restauranter, taxier og meget andet få gavn af de mange besøgende.

Skal alt dette kunne lade sig gøre, skal Folketingets partier sætte sig sammen for at hjælpe det hele på vej med bedst mulig lovgivning. Det gælder både beskatningsregler, visumregler og regler for opholdstilladelser, ligesom der er behov for at se på reglerne for at studere i andre lande. Men også infrastrukturen skal være i orden, så det er nemt at transportere sig mellem København og Lund.

Det kræver handlekraft. Men det kræver også indsigt i Øresundsregionens muligheder. Skal potentialet i ESS-projektet realiseres, kræver det et ægte engagement fra regeringen og Folketinget, så man kan få løst strukturelle barrierer.

Region Hovedstaden og Region Skåne vil gerne gå forrest og løfte ESS frem i lyset. Når vi i juni deltager på Folkemødet, sætter vi fokus på ESS og på de barrierer, Danmark og Sverige sammen skal fjerne. Og måske bliver det på Folkemødet, at der dukker en stolt fadder op til ESS?