Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Viden skaber vækst i små virksomheder

»Analyser viser nemlig, at ansættelse af højtuddannede ofte trækker to-fire faglærte og ufaglærte job med. Og så vokser potentialet til flere end 150.000 nye private arbejdspladser.«

For enden af regnbuen står en krukke med 40.000 nye job. Rent eventyr? Nej. Det er muligt og realistisk over en årrække at skabe op til 40.000 nye højtuddannede SMV-arbejdspladser og samtidig styrke virksomhedernes konkurrenceevne og eksportmuligheder. Det kræver blot et markant løft i videnniveauet i de private små og mellemstore virksomheder (SMVer).

Forrige år udarbejdede Håndværksrådet og Djøf en stor fælles analyse, der viser, at der er et jobpotentiale på op til 40.000 nye job for højtuddannede i små og mellemstore virksomheder. IDA har foretaget en tilsvarende analyse i 2012, der ligeledes dokumenterer et stort jobpotentiale og store produktivitetsgevinster. Mange håndværksvirksomheder mangler hjælp til at vokse. De fortæller, at de har brug for at udvikle nye forretningsideer og opdyrke nye markeder. Det kan de højtuddannede hjælpe med.

Læs også: Fondsbørsen vil have flere små nynoteringer

Men potentialet stopper ikke ved de nye arbejdspladser til højtuddannede. Analyser viser nemlig, at ansættelse af højtuddannede ofte trækker to-fire faglærte og ufaglærte job med. Og så vokser potentialet til flere end 150.000 nye private arbejdspladser.

Udviklingen kommer dog ikke af sig selv. Den behøver et skub. Vi må erkende, at for rigtig mange SMVer er det en stor mental og praktisk barriere at ansætte deres første højtuddannede medarbejder. Akademikere bliver mødt med en vis skepsis i den meget praksisorienterede hverdag i en virksomhed, og de højtuddannede skal lære at se sig selv arbejde i SMVere. De barrierer skal vi hoppe over.

Derfor foreslår vi, at man henter inspiration i den videnpilotordning, som desværre løber tør for midler i løbet af i år. Det er et stort spild at lukke luften ud af en ellers meget velfungerende ordning. Der er brug for at fortsætte en pilotordning, hvor vi skaber en mulighed for, at virksomheder og ledige med længerevarende uddannelser får kendskab til hinanden. I den periode kan staten yde et tilskud, der maksimalt svarer til den gældende dagpengestats.

Læs også: Digitaliseringen i danske SMV´ere er gået i stå

Evalueringer af videnpilotordningen dokumenterer, at de virksomheder, der benytter sig af ordningen, har en fremgang i produktiviteten og en gennemsnitlig merfortjeneste på godt en million kr.

Håndværksrådet, IDA og Djøf foreslår derfor, at regeringen sikrer, at Videnpilotordningen kan fortsætte – men med et særligt fokus på de små og mellemstore eksportinteresserede virksomheder. I løbet af et aftalt gensidigt udviklingsforløb skal den nye medarbejder eksempelvis identificere og opdyrke nye eksportmarkeder, udarbejde nye markedsføringsstrategier, udvikle nye forretningsideer eller forbedre virksomheders arbejdsgange. Resultaterne taler for sig selv, og potentialerne er veldokumenteret.