Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Vi vil have staten tilbage

»Selv om Fogh ikke personligt er skyld i den kulturelle jammerdal, som landet efterhånden raver rundt i, så står den flove tænkning, som han dyrkede, faktisk bag hele værditabet. For når privatiseringerne først sætter igennem, så forsvinder borgernes krav på ordentlig service. Når staten til sidst er identisk med markedet, lytter den kun til sig selv.«

Kristian Ditlev Jensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Nogle mennesker er så fattige, at de ikke har andet end penge,« lyder et bonmot.

Da Anders Fogh Rasmussen i 1993 udgav sin bog »Fra socialstat til minimalstat«, skar han skabelonen til nutidens »fattige«-tænkning.

»Den, der er dygtig til at tilfredsstille andre menneskers ønsker og behov, får en stor belønning. Den, der er mindre dygtig, får en mindre belønning. Det frie marked afgør belønningens størrelse. Markedsbelønningen er hverken rigtig eller forkert, retfærdig eller uretfærdig. Den er blot et faktum,« skrev han.

Det kunne Ayn Rand jo sådan set ikke have skrevet bedre. Og resultaterne af, at Anders Fogh Rasmussens politiske kæphest siden er løbet løbsk, kender vi godt. Danmark er i dag endt i en forstemmende åndelig armod. I sparehysteri har man på få år hældt barnet ud med badevandet. Økonomisk kynisme ødelægger nemlig mere samfundsmæssig værdi, end den nogensinde sparer i kroner og øre.

Vi har set masser af eksempler på denne hjerteløse økonomis egentlige pris i nyere tid. Og selv om Fogh ikke personligt er skyld i den kulturelle jammerdal, som landet efterhånden raver rundt i, så står den flove tænkning, som han dyrkede, faktisk bag hele værditabet. For når privatiseringerne først sætter igennem, så forsvinder borgernes krav på ordentlig service. Når staten til sidst er identisk med markedet, lytter den kun til sig selv.

Nærigheden har sejret sig ihjel

Senest har vi været vidne til, hvordan det danske postvæsen, som Christian IV grundlagde, de facto er blevet nedlagt på få år. Fra at være en velfungerende statslig service, er det i dag ubrugeligt.

Når jeg om kort tid skal sende julekort, kører jeg over grænsen til Tyskland for at poste dem. Dernede har man nemlig et rigtigt postvæsen. Og jeg kan sende dem billigere og hurtigere fra Tyskland og til »udlandet«, in casu Danmark, end jeg kan sende dem ud til venner og bekendte i mit eget fædreland.

Nærigheden har med andre ord sejret sig ihjel.

På samme måde kaldte vi tidligere stolt vore tog for De Danske Statsbaner. Ja, god tur. En rejse med DSB er både ukomfortabel, uforskammet og sommetider faktisk helt umulig. Samtidig er prisen i den stedmoderligt behandlede etat så høj, at det typisk er billigere at flyve til Nice.

En stat kan være forkert

Det smadrede samfund skyldes, at danskerne plumpt er ved at glemme deres værdier. Staten er – og burde fortsat være – vores fælles måde at styre landet og de livsvigtige institutioner på. Staten er ikke »god« eller »ond«. Og ligesom den kan være for stor, kan den også være for lille. Men den kan især være forkert.

I de senere år har man i stadigt stigende grad anvendt de offentligt inddrevne skattekroner på spild og overførsler. Folk må tjene deres penge selv, hvis de overhovedet kan. Til gengæld skal befolkningen kunne regne med velfungerende statslige hospitaler, biblioteker, jernbaner, public service-TV og så videre. Disse skal være af højeste kvalitet – netop, fordi de ikke skal defineres af et marked, men derimod af vores nation, dens folk og deres kultur.

Det er almindelig sund fornuft at kigge ned i pengekassen og aldrig bruge mere, end der er. Men konservatisme er ikke almindelig sund fornuft. Det er ualmindelig sund fornuft. Og vi er heldigvis stadig mange, der tror på, at en solid stat, som formår at servicere borgerne ordentligt, sagtens kan finansieres.