Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Vi vil gerne være arbejdsløse

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man har i Berlingske kunnet læse om Kirkens Korshærs landsindsamling, Danmark Mod Fattigdom, 27. november. Omtalen gav anledning til politiske kommentarer og debat blandt politikere og fagfolk om fattigdom i Danmark. Vi er naturligvis glade for opbakningen, men allerhelst så vi, at vores sociale arbejde ikke var så nødvendigt, som det er i Danmark i øjeblikket.

Kløften mellem rig og fattig bliver kun større for tiden, og en rundspørge hos vores medarbejdere ude i landet viser, at flere efter kontanthjælpsloftets indførelse henvender sig for at få hjælp til det allermest basale. Hver eneste dag møder vi mennesker, der ikke kan spise sig mætte, som ikke har en seng at sove i eller mulighed for at få et bad og rent tøj på kroppen. Vi møder mødre og fædre, som ikke ved, hvor pengene til vinterstøvler eller overtøj til hverken børn eller voksne skal komme fra. Psykisk syge mennesker, der har hårdt brug for dyr medicin, som de ikke har råd til.

Når Kirkens Korshær holder landsindsamling er det både for at samle penge ind til arbejdet med fattige og udsatte mennesker og for at trække en streg i sandet. Mange danskere ved ikke, hvor galt det faktisk står til blandt de mennesker, som har de sværeste vilkår i vores land.

Der bliver flere hjemløse på gaderne. Flere familier, som tager imod tilbuddet om at smøre skolemadpakker til børnene og muligheden for et varmt aftensmåltid hos Kirkens Korshær. Flere mennesker, der ikke forstår brevene fra det offentlige, og som ikke aner, hvor de skal finde penge til huslejen, eller hvor de kan finde en billigere bolig for slet ikke at tale om et arbejde.

Vi må ikke vænne os til fattigdommen i Danmark. Det er vigtigt, at vi stadig ser den, så vi bliver ved med at lægge mærke til de flere og flere, der lever på gaderne. Så vi stadig er opmærksomme på, at der er børn i Danmark, som ikke har samme muligheder som deres klassekammerater. Og så vi virkelig opdager, at vores fællesskab er ved at forsvinde.

Der er i den forrige og i den nuværende regerings tid fremlagt forslag, der har ført til forarmelse af mennesker i Danmark, og forslagene er vedtaget med brede folketingsflertal. Vi tror ikke, at størstedelen af den danske befolkning ønsker denne forarmelse. Det er derfor, Kirkens Korshær har valgt at gøre opmærksom på fattigdommen og på de vilkår, som fattige mennesker i Danmark må leve under. Det er nødvendigt, at vi ser fattigdommen og handler på det, vi ser, for den går ikke væk af sig selv.

Kirkens Korshær protesterer, og alle, der er enige i den protest, er velkomne til at være med 27. november. Som såkaldt almindelig dansker kan det føles umuligt at stille noget op. Men her er en mulighed for at hjælpe og samtidig gøre opmærksom på, at vi ikke ønsker den øgede ulighed. Vi vil løfte en stemme på vegne af dem, der bliver ramt af nedskæringer og social eksklusion. Sammen er vi stærkest. Sammen råber vi højest. Og sammen kan vi hjælpe flest mennesker.

Helle Christiansen er chef for Kirkens Korshær.