Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
FN vurderer, at hver tredje kvinde i verden bliver udsat for vold i familien. Volden er ikke isoleret til særlige samfundslag, aldersgrupper eller kulturer, men foregår i alle segmenter og sociale lag. I Danmark oplever 28.000 kvinder hvert år at blive udsat for vold af deres partner. Overgrebene kan få alvorlige fysiske og psykiske konsekvenser for den enkelte kvinde, og kan række langt ind i fremtiden. Hver gang et sådant overgreb finder sted krænkes den enkelte kvindes grundlæggende menneskerettigheder.
I maj 2011 fik Danmark ligesom Europarådets 46 andre medlemslande muligheden for at underskrive en ny konvention om vold mod kvinder. I modsætning til bl.a. Sverige, Norge og Finland frastod Danmark fra at underskrive konventionen, og dermed forpligte sig til at bekæmpe problemet. Det er både pinligt og uansvarligt. Og det skal vi have rettet op på. Det er vigtigt, at Danmark tager ansvar, og underskriver konventionen om vold mod kvinder. For det første fordi vi fra dansk side skal turde gå forrest og signalere over for resten af verden, at menneskerettigheder skal tages alvorligt. For det andet fordi vi skal forpligte os selv til at arbejde systematisk med at bekæmpe krænkelser af kvinder herhjemme, bl.a. gennem lovgivning, information, monitorering og beskyttelse af det enkelte offer. Hvis Danmark skal holde fanen højt for menneskerettighederne over for resten af verden, må vi starte med os selv. Vores eksisterende lovgivning på området udløser paradoksalt nok en mildere straf i parvoldtægter og kontaktvoldtægter end i overfaldsvoldtægter. Det er utidssvarende at gradbøje kvinders ret til fysisk og psykisk integritet, og det er nødvendigt at opdatere loven, så den er på linje med international lov. Det blev også påpeget, da Danmark i 2011 var til FN-eksamen i menneskerettigheder og bl.a. blev anbefalet at sikre en mere effektiv beskyttelse af ofre for vold i nære relationer.
De sidste ti år har Danmarks indsats på menneskerettighedsområdet ikke været synlig nok, og det er tid til, at vi smøger ærmerne op, og kommer i gang med arbejdet, så Danmark kan genvinde sin position som foregangsland for menneskerettighederne. Forhåbentlig tager vi allerede et skridt i den rigtige retning, når Danmark i ugen op til påske sender en delegation af vores folkevalgte politikere af sted til Kampala i Uganda. Her skal der nemlig arbejdes for at vedtage en resolution om beskyttelse af kvinders og børns rettigheder, herunder staters forpligtelse til at udvise ansvar i forhold til at beskytte kvinder mod partnervold.