Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Vi skræmmer arbejdskraft væk

Anna Mee Allerslev: En undersøgelse fra International Community viste sidste år, at 40 procent af udlændinge, der arbejder i Danmark, forlader Danmark, før deres kontrakt udløber. Primært fordi deres ægtefælle ikke kan få arbejde, og de mangler sociale relationer.

Anna Mee Allerslev, Beskæftigelses- og integrationsborgmester i København (R) Fold sammen
Læs mere

Det er ulykkeligt for familierne, men også for virksomheder, der skal udskifte medarbejdere oftere. Når vi i Danmark ikke er gode nok til at tage imod den arbejdskraft, der kommer udefra, har det indvirkning på landets vækst. Vi ved fx fra en ISS-undersøgelse, at mangfoldige teams giver tre en halv procent mere omsætning end ikke-mangfoldige teams.

Hvis vi vil fastholde god udenlandsk arbejdskraft og styrke mangfoldighed som en faktor, der giver vækst, så må vi først og fremmest droppe den danske selvtilstrækkelighed og åbne vores land. Debatten om grænsekontrol og de talrige stramninger, som den nuværende regering indfører, skræmmer udenlandsk arbejdskraft væk. Det er som om, regeringen ikke kan forestille sig at det skulle være nødvendigt at gøre noget for faktisk at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft. Alle tiltag går ud på at skræmme væk.

De udlændinge, der kommer hertil i dag, bliver kortere tid i Danmark end dem, der kom til i 1990erne. Det er især personer, der kommer til Danmark for at uddanne sig eller arbejde, der forlader landet hurtigt igen. Det viser en undersøgelse fra Danmarks Vækstråd fra 2008. En af årsagerne er, at de udenlandske familier har svært ved at falde til. Derfor skal vi arbejde aktivt med også at sikre den sociale inklusion.

Når Danmark i udlandet er kendt for stramninger og fremmedhad, vil vi i København være kendt for åbenhed og imødekommenhed. Til august starter vi fx et nyt værtsprogram, hvor vi matcher 150 nytilkomne københavnere med 150 frivillige værter, der skal hjælpe den nytilkomne med at skabe netværk, komme ind på arbejdsmarkedet og træne danskkundskaberne.

Sammen med Foreningen Nydansker, Dansk Flygtningehjælp, Expat in Denmark og andre kan vi gøre en forskel. Ikke fordi vi tror på, at kommune og foreninger skal tage det fulde ansvar, men fordi den første håndsrækning gør en forskel for, om man får lyst til at gøre noget ekstra for at etablere sig i Danmark. Og det har vi brug, at flere expats gør, for Danmarks vækst er afhængig uddannet veluddannet udenlandsk arbejdskraft.

Mangfoldighed giver vækst og livskvalitet for alle københavnere, hvis blot vi forstår at udnytte mangfoldigheden klogt og ikke skræmme nye københavnere og nye danskere væk.