Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Vi skal omfavne og tæmme deleøkonomien

»Vi skal vise verden, hvordan man får det maksimale ud af sparsomme resurser og eksisterende infrastruktur.«

21DEBIDAAUKEN-121523.jpg
Ida Auken (R) Fold sammen
Læs mere

Deleøkonomien er kommet for at blive. Danskerne elsker den – alt fra biler, lejligheder, børnetøj og sågar rester fra aftensmaden deles flittigt over forskellige nettjenester. Vi skal udnytte alle de nye muligheder, men samtidig passe på de værdier og rettigheder, som kendetegner det danske velfærdssamfund.

For den enkelte handler deleøkonomi ofte om at tjene penge på ting, man alligevel ikke bruger. Mere overordnet handler deleøkonomi dog også om at bruge vores resurser mere effektivt og hensigtsmæssigt.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Radikale Venstre har en ambition om at gøre Danmark til globalt foregangsland i deleøkonomien. Vi skal vise verden, hvordan man får det maksimale ud af sparsomme resurser og eksisterende infrastruktur. Dette er ikke bare godt for miljøet, men kan skabe helt nye nicher af arbejdspladser.

Hvis deleøkonomien skal fungere og blomstre i Danmark er det afgørende, at en fremtidig strategi omfavner og udnytter alle de nye muligheder, som deleøkonomien giver os. Vi skal simpelthen skabe de bedst mulige rammebetingelser for, at deleøkonomien kan udvikle sig og vokse i Danmark.

En sådan udvikling kræver dog samtidig, at vi får styr på deleøkonomien, så udviklingen sker i pagt med de grundlæggende værdier og principper, som kendetegner det danske samfund. Ubers eksplosive vækst og manglen på regler og standarder gør lige nu det traditionelle taxa-erhverv nervøst, men i virkeligheden udgør manglen på lovgivning et problem for os alle.

Alle, som arbejder i Danmark, skal betale skat og har en række ukrænkelige rettigheder. Samtidig har alle forbrugere krav på beskyttelse og sikkerhed. En ny strategi for deleøkonomien må og skal derfor bringe orden i disse forhold, og her kan deleøkonomien selv vise os vejen. Også på taxaområdet, hvor kravet om forbrugerens sikkerhed måske bedre opfyldes gennem et troværdigt ratingsystem fremfor gammeldags videoovervågning.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Ligeledes bør deleøkonomiske virksomheder så vidt muligt reguleres ud fra samme principper, som andre traditionelle virksomheder.

Borgere eller virksomheder, der har gjort deleøkonomien til deres levebrød, skal selvfølgelig leve op til samme basale krav som andre etablerede virksomheder, når de udøver deres professionelle virke. Sidst, men ikke mindst, er det nødvendigt at anerkende, at en dansk strategi ikke kan stå alene, men nødvendigvis må søge fælles europæiske og internationale løsninger, hvor det giver mening.

Vi tror på, at deleøkonomien rummer et kæmpe potentiale. Lad os udnytte det – men samtidig tæmme deleøkonomien, så den ikke kompromitterer vores grundlæggende værdier.