Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Vi skal omfavne Airbnb i København

Foto: John MACDOUGALL Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Turister elsker København om sommeren. Hotellerne melder om fuld kapacitet og overbookning. Nogle gange er det umuligt at få et værelse, andre gange presses priserne i top. Desværre vil nogle politikere gøre det endnu sværere og dyrere for turisterne. Senest har overborgmester Frank Jensen argumenterer for et decideret »loft« over det tilladte antal Airbnb-udlejninger.

Vi ønsker ikke at bremse hverken udviklingen eller turismen, som er et af vores største erhverv i København. Det er ikke et problem, når turister lejer senge af private. Tværtimod. Alternativet er, at der bliver bygget flere nye hoteller på grunde, hvor vi ellers kunne bygge boliger. Nye hoteller er allerede på vej flere steder, og man kan roligt konkludere, at hotelbranchen ikke lider nød. Ligesom andre former for deleøkonomi er Airbnb en effektiv udnyttelse af vores ressourcer, hvor vi som samfund kan bruge vores samlede kapacitet smartere.

Kritikerne af Airbnb peger på, at de med små indkomster presses ud af byen. Det er forkert. Mange københavnere får netop et tiltrængt tilskud til privatøkonomien, når en weekendturist rykker ind. Og med Københavns unikke bopælspligt forhindrer vi spekulation og tomme boliger.

Når det gælder de høje københavnske boligpriser, er det ikke Airbnb, der er problemet. Det er forældrekøb og den manglende vilje til at give private og almene lov til at bygge på de mange ubrugte grunde, der bare ligger og venter. Der er ikke belæg for at påstå, at hvis man ikke må udleje sin lejlighed i weekender og ferieuger, vil man leje den ud i mange måneder ad gangen til en meget lav pris. Det vil ikke ske. Det så vi inden Airbnb.

Den påståede sammenhæng mellem Airbnb-udlejning og manglen på billige boliger i København er falsk spin. Airbnb bidrager til at åbne København for turister. Vi får mere liv til bydele, der ligger langt fra Strøget og Nyhavn, hvor lokale restauranter og handelsdrivende kan få et tiltrængt boost i ellers stille ferieperioder.

Samtidig ser vi fine sideeffekter. For ti år siden ville de færreste overdrage nøglerne til en fremmed eller snuppe et lift i en ukendt bil. I dag er det blevet en integreret del af vores måde at rejse på. Deleøkonomi gør, at vi stoler på hinanden i en grad, som var utænkelig for få år siden.

Selvfølgelig skal private udlejere betale skat og overholde bopælspligten, og Airbnb kan for vores skyld forpligtes til at indberette indtjening. Men det skal ikke skygge for gevinsten ved Airbnb. I stedet for at bremse udviklingen, som vi gjorde med Uber, bør København gå foran ligesom Aarhus og omfavne og udvikle Airbnb.

København bør sætte dagsordenen, så deleøkonomi foregår under ordentlige forhold og på vilkår, der ikke bremser, men fremmer et fair og bedre marked.