Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Vi risikerer at ende som Romerriget

Bjarne Lundager Jensen. Faktisk er det lidt synd. Efter at have arbejdet med løsningen af Danmarks vækstproblemer i et år, bliver der allerede inden offentliggørelsen skudt på det regeringsnedsatte Vækstforums diagnose over Danmarks vækstudfordringer.

Bjarne Lundager Jensen, vicedirektør, Tænketanken DEA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vækstforum

Set fra kritikernes stol er problemet, at diagnosen er kendt viden. Produktiviteten står i stampe, lønningerne er for høje, demografien er imod os. Som en bekendt lakonisk kommenterede: Vækstforums diagnose er som at holde med Romerriget.

Men set med DEAs øjne er det ikke dia­gnosen, der er problemet. Problemet er de løsningsforslag, der diskuteres omkring Vækstforum. Forslag, der er præget af vanetænkning og fastkørte dogmer.

Derfor er det glædeligt, at præsentationen af Vækstforums diagnose i dag foregår på CBS. Netop CBS er med sin nys vedtagne strategi et eksempel på den nytænkning, der skal til for styrke dansk konkurrenceevne.

I sin strategi tager CBS livtag med den fremskredne alder på danske kandidater. 29,5 år er de i gennemsnit, når de slutter studiet. Det er lang tid at vente på den viden, de opsamler undervejs. CBS vil derfor gøre bachelordelen mere attråværdig for erhvervsliv og studerende ved at etablere en række nye bacheloruddannelser i samarbejde med erhvervslivet.

Erhvervsbachelorer vil løfte videns­niveauet, produktivitet og innovationskraft i virksomhederne betragteligt, selv om de ikke er kandidater. Samarbejdet med virksomhederne vil sikre en mere efterspørgselsorienteret viden ud af universiteterne, og der vil være vekselvirkning mellem teori og praksis gennem praktikophold.

Desuden bliver de studerende hurtigere skattemæssige nettobidragydere og vil også være billigere, hvilket forhåbentlig får flere virksomheder til at ansætte akademikere.

CBSs satsning på erhvervsbachelorer er ét eksempel på original og ny tænkning.

Et andet eksempel er diskussionen om selskabsskat. Her lyder dogmet, at vi bør sænke selskabsskatten for at styrke virksomhedernes vækstmuligheder. Desværre reflekterer få over, om det giver mening at sænke skatten over en kam, eller om vi, som f.eks. Copenhagen Capacity foreslår, bør sænke skatten for præcis den gruppe virksomheder, vi gerne vil have til landet - de videnstunge virksomheder.

Begge eksempler er i DEAs optik originale forslag til, hvordan vi kommer ud af den danske væksttåge. Og det er den slags, som både Vækstforum, politikere og øvrige aktører bør forholde sig til i den kommende tid. For hvis ikke vi i selve løsningsformuleringen er lige så innovative, som vi forlanger virksomhederne skal være, ja, så ender vi som Romerriget - for nu at blive i min bekendtes terminologi - med at forsikre os selv om, at det nok skal gå alligevel, mens det hele smuldrer op indefra.