Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Vi opfattes som ligegyldige småfolk – svaret er mere EU og Nato

Når briterne er ude, er vi små og besværlige. Den går ikke. Derfor vil det være fornuftigt at fjerne alle forbeholdene. Vi skal helt med i EU.

Anders Krab-Johansen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Vi danskere har en glorværdig tradition for at tilpasse os stormagterne, så vi kan leve i fred. Sådan har vi i nyere tid håndteret svenskere, tyskere og englændere som naboer, og sådan har vi lænet os op ad USA siden Anden Verdenskrig.

Nu skælver verden igen, og vi skal finde vores ståsted i tumulten. USA vender blikket indad. Præsident Donald Trump er et symptom på den udvikling, som han samtidig forstærker. Kina sætter sig igennem som regional stormagt under Xi Jinping både militært og økonomisk.

Brexit svækker det europæiske samarbejde, fordi Storbritannien går sine egne uforudsigelige veje. Danmark kom ind i det europæiske fællesskab i 1973 for at følge briterne. Det partnerskab er slut.

Her står vi så. Verden driver fra hinanden. Europa og USA glider fra hinanden, og det britiske brohoved går solo. Danmark skal naturligvis opretholde de bedst mulige relationer til alle. Det bliver ikke gratis. Vi skal besinde os på, at vi selv skal bidrage mere for at skabe en stabil ramme om vores samarbejde. Derfor burde de ansvarlige partier i Folketinget enes om en ny udenrigspolitisk strategi.

Vi har noget at byde på. Vi er et sundt demokrati, en åben markedsøkonomi, en arktisk stormagt og den lille prop ved indsejlingen til Østersøen. Vores problem i EU er, at vi tøver. Siden afstemningen om Maastricht-traktaten i 1992 har vi brugt vores politiske kapital på at håndtere forsvarsforbehold, vores særlige rolle i rets- og politisamarbejdet og vores nej til euroen. Det peger ikke fremad. Skiftende regeringer i London har været endnu mere besværlige, og derfor har vi kunnet gemme os i skyggen.

»Når briterne er ude, er vi små og besværlige. Den går ikke. «


Når briterne er ude, er vi små og besværlige. Den går ikke. Derfor vil det være fornuftigt at fjerne alle forbeholdene. Vi skal helt med i EU. En diskussion om udmeldelse, som Dansk Folkeparti stadig flirter med, vil kun skabe uro om Danmarks position. Vi skulle hellere søge indflydelse på Europas udvikling, som er afgørende for økonomi, sikkerhed, grænser, klima og meget andet.

Tiden er også inde til at genoverveje Grønlands og Færøernes position uden for EU. Arktis spiller en voksende rolle i verden for klima og sikkerhed. Vi ville få stærkere rygdækning, hvis EU havde en arktisk position og strategi via os. Jeg ved, at det er utænkeligt. Men husk på, at Trump tillader sig at give både vores dronning og statsminister en kurv. Det er et signal om, at vi opfattes som ligegyldige småfolk, når stormagterne rumler.

Forsvarsalliancen Nato er rystet under det nuværende amerikanske lederskab. Siden Anden Verdenskrig har vi været en trofast partner for USA, især mens Anders Fogh Rasmussen var statsminister. Det er svært at se et sikkerhedspolitisk alternativ til Nato, og derfor bør vi skrue vores forsvarsbudget op til minimum to procent af BNP. USA skal til enhver tid opfatte os som loyalt medlem af Nato.

Som et lille land har vi brug for trygge omgivelser. Det kræver, at vi opfører os og betaler som ægte partnere i både EU og Washington.