Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

»Vi nægter at hoppe på vognen om, at enhver terrortruet islammodstander er en vigtig stemme for ytringsfriheden.«

ARKIVFOTO. Den omstridte hollandske højrefløjspolitiker Geert Wilders har meldt sin ankomst til Folkemødet på Bornholm og forventer, at dansk politi beskytter ham mod terrorangreb. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trykkefrihedsselskabets formand Katrine Winkel Holm er vant til at omgive sig med de mest rabiate mennesker. Ved sidste års folkemøde på Bornholm tilbragte hun dagene med en række højrefløjsfolk, der blandt andet bestod af en fremtrædende militant nynazist. Han deltog i Trykkeriselskabets middage og møder, og hyggede sig i det sommerhus, Trykkefrihedsselskabet havde lejet.

Senere undskyldte Katrine Winkel Holm sig med, at hun ikke var klar over, at manden var nazist. I år det meget vigtigt for Trykkefrihedsselskabet i »kampen mod terroristernes ærinde og debatten om ytringsfrihed«, at man skal diskutere demokrati med en ultra-rabiat hollandsk politiker, der er kendt som erklæret homofob og stærk kritisk over for bøsser, samt som forkæmper for fængselsstraffe for børn ned til 13 år. Og så vil han forbyde en række bøger, heriblandt selvfølgelig Koranen.

Jeg skriver bare lige dette, så Katrine Winkel Holm ikke bagefter kommer og siger, at dette vidste hun heller ikke. For det giver jo absolut ingen mening at invitere en mand, der vil forbyde en bog i ytringsfrihedens navn. Jeg skriver bare dette, så Katrine Winkel Holm på forhånd ved det – og hvem hun har at gøre med, inden han dukker op i Trykkefrihedsselskabets telt og deltager i næste måneds folkemøde i Allinge på Bornholm.

 

Nogen vil mene at Trykkefrihedsselskabets stunt med at invitere Geert Wilders til Folkemødet på Bornholm er uanstændigt. Andre vil boykotte Folkemødet alene af denne grund og blive væk. Og ja, ret skal være ret. Det er sgu lidt ærgerligt, at det dejlige sommermøde nu skal ødelægges med 40-60 politifolk med maskinpistoler, der skal passe både på Wilders og på de selvpromoverende trykkefrihedsfolk. Og ja, hvor er det trættende at nogen tror, de har patent på ytringsfriheden og så unødvendigt provokerer.

Geert Wilders er en hollandsk yderliggående politiker. Men han er også mere og mere en omrejsende levebrødspolitiker – altid leveringsdygtig i hadtale og mere islamhader end fortaler for ytringsfrihed. Han lever af at blive inviteret af yderliggående fraktioner, og denne gang er det Trykkefrihedsselskabet, der er de glade givere.

Trykkefrihedsselskabet, som selv er på vej ud i glemslen, med færre og færre medlemmer, marginaliseret, en elendig økonomi og som gennem dette stunt håber på et øjebliks opmærksomhed. En opmærksomhed, der ellers mere og mere glider dem af hænde, fordi vi som nation og som befolkning for længst har vendt dem ryggen. Vi er videre og nægter at hoppe på vognen om, at enhver terrortruet islammodstander er en vigtig stemme for ytringsfriheden.

Lad os som ægte demokrater med udsyn, der også kan tale om indvandring, islam og de udfordringer, det er at være et globalt samfund, byde Wilders velkommen. Lad ham tale for døve øren. Lad Trykkefrihedsselskabet gå planken ud og lad dem på Bornholm ved selvsyn opdage, hvor isolerede og ligegyldige deres forening er.

Nøjagtig som det højre-nationalistiske Danskernes Parti. Et parti der i sig selv er en parodi – Danskernes Parti, men med under 100 medlemmer. Selvfølgelig har de også inviteret tre talere fra Europas yderste højrefløj til Bornholm. De beskytter heller ikke trykkefriheden. De er lige så meget uden folkelig forankring i en dansk kontekst. Den ene opfordrer til vold. Den anden kommer fra et forbudt parti i Frankrig. Den tredje er en italiensk fascist. Lad dem tale og opleve, at der ikke gror nye tilhængere frem på bornholmsk granit. Lad dem opleve, hvor inderligt ligegyldige de er.

Hvil i fred.