Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Vi kan ikke beskatte os rige

Christian Wedell-Neergaard: Velstand kommer fra arbejde, og arbejde forudsætter, at der er et stærkt erhvervsliv nu - og ildsjæle, der kan skabe morgendagens vindere. Ellers må vi med skam overlade et fattigere Danmark til vores børn og børnebørn.

»Det enkelte menneske har ansvaret for eget liv. Flere skal være selvforsørgende, færre må være afhængig af offentlig forsørgelse. Det forudsætter gode rammevilkår for et stærkt erhvervsliv,« skriver Christian Wedell-Neergaard og fortsætter: » Derfor er det naturligt, at Det Konservative Folkeparti er Danmarks erhvervs- og iværksætterparti. At være det, er nemlig forudsætningen for, at vi kan være alt det, vi også vil være.« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det Konservative Folkeparti er i en dyb identitetskrise. Den markante tilbagegang i vælgertilslutning er sket på baggrund af mange års regeringsansvar, hvor det var svært at markedsføre konservative mærkesager. På partiets Landsråd i weekenden skal vi lægge kursen for fremtiden.

Vi Konservative må genfinde det grundlag, som kan skabe fremgang. Der ligger masser af konservativt tankegods, men hvad har relevans her og nu? Hvad er de konservative svar på, hvordan vi kommer ud af krisen og igen får skabt vækst og velstand?

Det ligger dybt i det konservative DNA at skabe forudsætningerne for en sund økonomi. Det handler om vækst og beskæftigelse.

Det enkelte menneske har ansvaret for eget liv. Flere skal være selvforsørgende, færre må være afhængig af offentlig forsørgelse. Det forudsætter gode rammevilkår for et stærkt erhvervsliv. Ellers er der ingen jobs til dem, der vil tage ansvar for eget liv. Og der er ingen penge til at forsørge dem, der ikke kan. Det er også forudsætningen for, at enerne kan skabe morgendagens vindervirksomheder i hvert fald, hvis det skal ske i Danmark.

Derfor er det naturligt, at Det Konservative Folkeparti er Danmarks erhvervs- og iværksætterparti. At være det, er nemlig forudsætningen for, at vi kan være alt det, vi også vil være.

Hvad kræver det så? Mange vil gerne tale om Danmarks styrker. Vores fleksible arbejdsmarked; den politiske stabilitet; fraværet af korruption; sikkerhed og tryghed. Den samtale deltager jeg gerne i ved festlige lejligheder. For der er meget at være stolt af.

Men vi kan ikke hvile på laurbærrene. Danske virksomheder og lønmodtagere konkurrerer i dag med virksomheder og lønmodtagere tusinder af kilometer væk. Men det betyder også, at Danmark i stigende grad konkurrerer med andre lande om at tilbyde de bedste vilkår for virksomheder; for investeringer; og for iværksættere og specialister.Hvordan har man så tacklet den situation?

- Virksomhederne trimmer omkostningerne og tænker innovativt, så de fortsat kan blive i Danmark.

- Lønmodtagerne har nu to gange i træk indgået ansvarlige overenskomster, så arbejdspladserne ikke forsvinder.

- SRSF-regeringens første finanslov hævede skatter og afgifter med over fem mia. kr.

Den lader vi lige stå et øjeblik. I en tid, hvor den globale konkurrence om at fastholde og tiltrække de bedste virksomheder og de skarpeste talenter er på sit højeste, vælger regeringen i verdens hårdest beskattede land at skrue op for skatterne. Og ikke nok med det. Lovlydige virksomheder, der på grund af store investeringer naturligvis ikke betaler selskabsskat, skal fremover hænges ud på SKATs hjemmeside

Kun takket være resolut konservativ indgriben undgik vi, at videreførelsen af familieejede virksomheder blev helt umuliggjort.

Og ved skattereformen var det igen kun, fordi Lars Barfoed bed sig fast i forhandlingsbordet og tvang Venstre ud af hængekøjen, at regeringen ikke indgik en aftale med Enhedslisten med hvad deraf ville have fulgt. Resultatet blev i øvrigt en skattereform, som på finansieringssiden på mange punkter overgik, hvad vi i regeringsårene kunne få Venstre og Dansk Folkeparti med på. Og så vil der for fremtiden være over en kvart million flere danskere, som opfylder det konservative krav om, at ingen skal betale mere end halvdelen af den sidst tjente krone i skat.

Men vi kan som sagt ikke hvile på laurbærrene.Næsten en halv million danskere vil fortsat betale over halvdelen af den sidst tjente krone i skat. Det skal en kommende borgerlig regering gøre op med.

Før vi overhovedet når dertil, er der dog mere presserende ting, hvis vi vil bevare et stærkt erhvervsliv. For verden står ikke stille.

I løbet af de seneste fem år har halvdelen af de øvrige 26 EU-lande sænket deres selskabsskat. Danmark? Intet. I år blev vi overhalet af Storbritannien og Finland - og fra nytår kan også Sverige tilbyde virksomheder og investorer en lavere sats, end vi gør.

Sidste forår indgik VK-regeringen en aftale om at sænke selskabsskatten med fem procent. Det satte regeringsskiftet en stopper for. Den aftale skal genoplives. Og hvis regeringen ikke ved hvorfor, kan de bare spørge Lykketoft. To gange sænkede han selskabsskatten tilbage i 90erne. På et tidspunkt, hvor den danske sats var mere konkurrencedygtig end i dag.

Og så skal vi i gang med den store afgifts- og regelsanering. Fedt- og sukkervareafgifterne skal væk. Og når det er gjort, kan vi fortsætte med de øvrige punktafgifter på alt fra elpærer over kaffe og slik til øl og vin. Det eneste sted, de skaber vækst, er i Tyskland. Vi skal have gjort op med den illusion, at vi kan beskatte os rige. Velstand kommer fra arbejde, og arbejde forudsætter, at der er et stærkt erhvervsliv nu - og ildsjæle, der er villige til at skabe morgendagens vindere. Ellers må vi med skam overlade et fattigere Danmark til vores børn og børnebørn, end vi selv overtog.

Den mulighed findes ikke i den konservative generationskontrakt. Derfor er Det Konservative Folkeparti Danmarks erhvervs- og iværksætterparti.