Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Vi har ikke glemt København

»Det er en vildfarelse, at regeringen ikke skulle bryde sig om hovedstaden.«

06DEBJanEJoergensen-103657.jpg
ccc Fold sammen
Læs mere

Hipsters eller landmænd. Hovedstad eller provins. Jylland eller København. I regeringens første år har vi hørt mange debatter, hvor bølgerne er gået højt. Regeringen er blevet skudt i skoene, at den lider af hovedstadsforskrækkelse, og at »storbyborgerne« kan sejle deres egen sø. Senest har Socialdemokratiets næstformand, Frank Jensen, i forbindelse med Socialdemokratiets kongres fremført, at København bliver overset af regeringen.

Det er en vildfarelse, at regeringen ikke skulle bryde sig om hovedstaden. København er en kæmpe drivkraft i Danmark, og personligt holder vi begge meget af byen. København skal udvikles som Danmarks storby i fremtiden, for borgere, virksomheder og gæster.

Vi står ved, at regeringen har prioriteret landdistrikterne højt. Bunker af statistikker viser, at Danmark de seneste år er knækket over. København og de større byer er løbet med gevinsterne, mens landdistrikterne har haft svært ved at opnå samme vækst og positive udvikling. Regeringen har derfor ønsket at løfte landdistrikterne, så det er attraktivt at bo og leve i hele Danmark. Regeringen har derfor igangsat over 100 nye initiativer med udflytning, planlov, landbrugs- og fødevarepakke og meget andet.

Men udviklingen skal selvfølgelig også gælde København. Byen bliver mange nye borgere rigere hvert år, så vi skal derfor finde plads og rum til at udvikle hovedstadsområdet. Derfor arbejder vi nu med en revision af Fingerplanen, hovedstadsområdets planlov, der definerer, hvordan byen udvikler sig, hvor der skal være veje, offentlig transport, beboelse og erhvervsområder, så virksomheder og borgere kan udvikle sig side om side.

Som regering har vi gjort meget for at skabe vækst og løfte små- og mellemstore virksomheder, der fylder meget ude i landdistrikterne. Vi ønsker i den grad også at stimulere væksten i København. Det ville være uklogt ikke at udnytte hovedstadens mange ressourcer, som f.eks. højtuddannede.

Derfor har regeringen nedsat et nyt vækstteam, som skal se på en af hovedstadsområdets helt tunge industrier: Life-science. Store selskaber som Novo, Lundbeck, LEO Pharma m.fl. har alle adresse i Storkøbenhavn. Vækstteamet skal levere en række anbefalinger, som regeringen kan bruge som afsæt til at skabe nye vækstmuligheder, så sektoren kan øge den nuværende eksport på 90 mia. kr. og udvikle dens 36.000 arbejdspladser.

Satsning på turisme

Regeringen har også lanceret en ny turismestrategi. De seneste års fremgang i dansk turisme er primært drevet af en markant vækst i storbyturismen og i erhvervs- og mødeturismen. Derfor bærer regeringens strategi også præg af, at vi både vil have flere gæster til Vesterhavet og flere storbyturister til København. Her er et åbenlyst potentiale for yderligere vækst med de mange kvaliteter, København rummer, når det gælder kultur, gastronomi, arkitektur etc.

Erhvervs- og Vækstministeriet har udarbejdet et særligt promoveringsarrangement for den kinesiske rejsebranche i maj måned, og regeringen arbejder lige nu på at indgå en samarbejdsaftale om et decideret dansk-kinesisk turisme-år. Hvis det lykkes, vil mange tusinde kinesere lande i København. Apropos at lande, så hører det sammen med en ny luftfartsstrategi – en plan som regeringen i juni har aftalt at gennemføre nu i efteråret. Den skal være med til, at Københavns Lufthavn kan udvide antallet af rejsende fra 26 til 40 mio. om året og videreudvikle lufthavnen som Nordeuropas største knudepunkt for luftfragt. Målt på værdi sendes 32 pct. af dansk eksport allerede i dag ud af landet med fly, primært højværdivarer som minkskind, medicinalprodukter og reservedele til maskiner og motorer. Her er virksomheder som Kopenhagen Fur, Novo Nordisk og Man Diesel & Turbo dybt afhængig af luftvejen, og vi ønsker at fastholde og udbygge Københavns førende position med en ny luftfartspolitisk strategi.

De mange udenlandske gæster kan så f.eks. tage »selfier« foran Realdanias nye Bloxhub-byggeri på Bryggen midt i København. Udover blikfang og arkitektonisk vartegn skal Bloxhub fungere som nyt samlingspunkt for de kreative brancher. Bloxhub bliver udstillingsvindue og skal skabe nye ideer, der kan bidrage til, at Danmark i fremtiden kan øge eksporten af bæredygtige byløsninger. Et område, hvor Danmark er i verdensklasse, og hvor vi ser gode potentialer.

Forhåbentlig kan København også lægge asfalt til Tour de France-starten i 2019-2021. Sammen med Københavns overborgmester, Frank Jensen, overrakte vi i slutningen af juni i Paris et dansk bud på at få tourens tre første etaper til Danmark med prolog i København.

Det er måske for meget af det gode at omskrive en berømt amerikansk præsidents ord til »Ich bin ein Københavner«. Men det ligger i hvert fald fast, at København har regeringens fulde bevågenhed, og det giver al mulig mening at investere i vækst og udvikling i hele Danmark.

Og ja, det indebærer selvfølgelig en vis form for københavneri. Hvis nogen skulle være i tvivl.