Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Vi forsømmer eliten

Jesper Beinov: I demokratiske samfund har vi det blandet med begrebet »elite«, fordi det i dagligt sprogbrug kan virke nedladende.

Jesper Beinov, redaktør, kultur, debat & navne Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Men en gang imellem er det alligevel sundt, at vi bliver mindet om elitens betydning, som det skete lørdag aften, hvor jeg sammen med flere tusinde andre danskere var samlet til DRs Sportsgalla i Boxen i Messecenter Herning. At gøre sig umage, at yde det ypperste, at være disciplineret, selv når man ikke rigtig er oplagt, gik igen blandt de professionelle sportsfolk som en forudsætning for at nå helt til tops i sportens verden.

Vi kan lære af denne sportens vindermentalitet på alle niveauer i det danske samfund. I forhold til vores lidenhed har Danmark skabt meget elite inden for bl.a. sport, videnskab, kunst, kultur og erhvervsliv. Men noget er galt i dagens Danmark. Fra 2007 til 2012 er vi gået fra at være det andet- til det syvendestærkeste land i Europa målt på konkurrenceevne, ifølge den førende internationale businessskole IMD. Globalt er vi også skvattet ned fra top 5 til nu at indtage en 12. plads.

Jeg vil vove den påstand, at der er en direkte sammenhæng mellem vores styrke som land og den måde, hvorpå vi behandler de dygtigste. Når mange danskere ikke ser skævt til dem, som har skabt sig et navn eller en karriere, hænger det sammen med, at der er muligheder for alle, der gør sig umage; det er modsat så mange andre lande omkring os ikke pengepungens tykkelse, forbindelser eller penge under bordet, der afgør, hvor man havner henne. Spillebanen er ganske enkelt flad, reglerne er fair, for ethvert talent kan udfolde sig, idet skatteyderne betaler for den gratis adgang til uddannelse og sundhedsydelser, som er nogle af de afgørende forudsætninger for, at alle kan slå igennem og ikke selv betaler direkte. Den slags skaber en type sammenhængskraft, vi bedst forstår, når vi møder helt anderledes samfundsmodeller.

Men vores model er under pres. Fortidens bedrifter kan ikke bruges til noget i en globaliseret økonomi med benhård konkurrence, og hvor talentet i langt højere grad end tidligere kan tage del i den internationale arbejdsdeling, der skaber et marked for dem, der virkelig er skarpe.

I den situation skal vi satse på at blive bedre end de andre ved målrettet at gå efter talent, elite, på at de bedste driver værket. Og så skal vi tage konsekvensen og sætte fut under reformtempoet, som bevæger sig for langsomt. Regeringens forsigtig­peteri duer ikke, reformer må håndfast gennemføres, alle analyser peger i den retning fra de seneste mange års kommissioner, og vi skal være toptrimmede til at tage fat, når opsvinget melder sig.

Afgørende er det derfor at værne om den elite, der gør en helt ekstraordinær indsats. Det er velkendt, at skatteplyndring er sat så meget i system i Danmark, at incitamenterne til at yde det fortræffelige og forbilledlige er fåtallige. Mange driftige og flittige folk ignorerer dette, fordi de har en høj arbejdsmoral og bare arbejder videre. Men usundt er det, og hvor galt det kan gå, ses i Frankrig i disse måneder, hvor millionærskatten skræmmer velhavere til udlandet. Det viser, at der er grænser for ligemageriet, og på hvor langt man kan drive ønsket om økonomisk nivellering. Vi kender jo godt fænomenet herhjemme, når talent rykker til udlandet, både inden for sport og erhvervsliv.

I weekenden fejrede vi eliten af danske atleter og sportsfolk, men gid vi satte handling bag holdning og belønnede talent og elite på alle niveauer.