Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

»Vi er hverken skrankepaver eller en hær af grå embedsmænd«

Foto: Anderson Mick
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor er det dejligt, når Berlingske giver plads til debat om kunst og kultur. Mere af det, tak.

Men jeg er alligevel nødt til at reagere på Anne Degn Hørdums indlæg i avisen 31. marts, fordi hun fremmaner en række misforståelser om Statens Kunstfond.

Først må jeg skuffe med, at det ikke er en grå hær af embedsmænd, som sidder i et hemmeligt lokale og fordeler kunststøtten på borgernes regning. Tværtimod består de faglige udvalg i Statens Kunstfond af en meget bred og nøje sammensat skare med en helt særlig indsigt i de forskellige kunstformer. Disse udvalg står for at uddele støtte til projekter og kunstnere på baggrund af deres ekspertise og en række helt klart definerede kriterier og ambitioner, som dikterer lige præcis den mangfoldighed, som Anne Hørdum efterspørger.

I sin kritik af fonden for at være styret af skrankepaver overser Anne Hørdum også det faktum, at Statens Kunstfond beskæftiger sig med langt mere end blot at købe værker og støtte kunstnere.

Den direkte legatstøtte til skabende kunstnere udgør mindre end en femtedel af vores samlede regnestykke, mens største­delen af midlerne rent faktisk går til at fremme initiativer i skoler, kommuner, spillesteder, museer og biblioteker. Støtten fordeler sig i hele landet og på tværs af institutioner – til gavn for hele fællesskabet og det danske kulturliv.

Sådan er det skruet sammen, fordi den offentlige støtte selvfølgelig skal sættes ind der, hvor det innovative og banebrydende sker, men også der hvor, der er brug for et ekstra puf eller et større mod, end kommercielle aktører måske har råd til. Det handler ikke om at favorisere nogle frem for andre, men om at sikre mangfoldighed, kvalitet og udvikling.

Vi er her for at få øje på eliten og støtte vækstlaget, hvad enten man taler musik, scenekunst, billedkunst, arkitektur, kunsthåndværk, design eller litteratur.

Et godt eksempel er vores Mindcraft-­designudstilling i Milano, som for tiende år i træk præsenterer noget af det mest unikke og banebrydende, som Danmark har at byde på, når det gælder design og kunsthåndværk. Årets udstilling, der er kurateret af modeskaberen Henrik Vibskov, åbner i næste uge.

For de deltagende danske kunsthåndværkere og designere giver deltagelsen i Milano mulighed for at nå et stort internationalt publikum og samtidig skabe plads på nye markeder.

For alle os andre er det et synligt eksempel på, at grænserne mellem kunst, design og mode er i konstant forandring og til indbyrdes inspiration. Den kan man ikke leve foruden.