Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Vi arbejder på at gøre København mere attraktiv for erhvervslivet

»Virksomhederne er blevet mere tilfredse med København, når det gælder den generelle erhvervsvenlighed«

Frank Jensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opinionsredaktør Claus Skovhus kritiserer mig i onsdagens klumme i Berlingske Business for Københavns Kommunes bundplacering i en ny undersøgelse af kommunernes erhvervsklima.

Skovhus har ret i, at placeringen er for ringe. Men han overser, at virksomhederne er blevet mere tilfredse med København, når det gælder den generelle erhvervsvenlighed. Faktisk er virksomhedernes overordnede tilfredshed med Københavns Kommune blevet bedre siden 2010. I andre kommuner stiger virksomhedernes tilfredshed bare endnu mere. Det er noget af det gode, som er kommet ud af DIs årlige måling – at den medvirker til, at kommunerne lægger sig i selen.

Sandheden er, at selvom virksomhederne overordnet set er mere tilfredse, så efterlyser de en bedre service og sagsbehandling. Virksomhederne har også svært ved at få den arbejdskraft, de har brug for. Det har de i hele landet, men selvfølgelig er det værre i København, fordi væksten er større her. Og vi lytter naturligvis til virksomhederne og strammer os an.

Vi har allerede stort fokus på at få sagsbehandlingstiderne ned, når erhvervslivet skal have tilladelser. Og det går den rigtige vej. Behandlingstiden for lette byggesager er halveret, og der er kappet en uge af de komplicerede sager, så den er nede på fire uger. Så vi overholder vores frister. Vi har også nedsat en række erhvervsgebyrer, vi har etableret Københavns Erhvervsråd for at styrke dialogen med virksomhederne, og skabt én indgang til kommunen i Københavns Erhvervshus.

Infrastruktur er det vigtigste

Vi arbejder intensivt og på tværs af forvaltningerne på at skaffe arbejdskraft til virksomhederne i hovedstaden. Både ved at få de ledige i arbejde og ved at trække talenter og specialiseret arbejdskraft til fra udlandet. Det er derfor, vi bygger internationale skoler og har en international borgerservice, og derfor vi sørger for, at der er boliger og pasning til dem, som flytter til København. For vi konkurrerer med Hamborg og Stockholm, ikke med Ikast og Herning.

Undersøgelsen viser også, at det, erhvervslivet allerhelst vil have, at vi gør noget ved, er infrastrukturen. Det gør vi med en Metro-cityring, der åbner om få år, og med planerne om en havnetunnel, der skal lede den tunge trafik uden om centrum og dermed skabe plads på vejene inde i byen.

Vi må erkende, at vi langtfra er i mål, og at det tager tid at ændre kulturen. Vi skal gøre det bedre, og det er ikke »tomme løfter«, når jeg opfordrer alle ansatte i København til at medvirke til at ændre en myndighedskultur til en servicekultur, så vi hjælper virksomhederne frem for at lægge hindringer i vejen. Vi er jo sammen om ønsket om at få skabt endnu mere gang i hjulene og dermed flere arbejdspladser.

Frank Jensen er overborgmester (S) i København.