Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Venstre vil sortere mellem religioner

Mette Reissmann: »Lad mig slå det fast: Regeringen fører en stram udlændingepolitik. En af de strammeste i Europa. Vi stiller krav til mennesker, der ønsker at komme hertil for at uddanne sig eller arbejde.«

Mette Reissmann, Socialdemokratiet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ser ud til at være blevet en fast sommertradition, at Inger Støjberg (V) skriver en kronik, hvor hun langer ud efter udlændinge. Måske for at fjerne fokus fra Venstres interne problemer og manglende svar.

Sidste sommer ville hun male profeten Muhammed på sin husvæg, hvilket hendes naboer, så vidt jeg ved, stadig har til gode at få glæde af. Og nu proklamerer Inger Støjberg, at Venstre vil diskriminere mellem muslimer og kristne, der kommer til Danmark for at arbejde eller uddanne sig. Det duer ikke.

Man kan ikke sortere i mennesker på baggrund af den Gud, de tror på. Også her mangler vi et klart svar fra Venstre på, hvordan partiet vil gennemføre det.

Lad mig slå det fast: Regeringen fører en stram udlændingepolitik. En af de strammeste i Europa. Vi stiller krav til mennesker, der ønsker at komme hertil for at uddanne sig eller arbejde. De skal overholde dansk lovgivning og respektere vores demokratiske frihedsrettigheder.

Læs også: Jens Rohde: Venstre må ikke diskriminere

Vi har centrale krav til udlændinge for at komme igennem nåleøjet: 24-års regel, tilknytningskravet, garantistillelse, boligkrav mv. Men vi vil ikke begynde at diskriminere mellem udlændinge på baggrund af deres religion.

Jeg er enig med Inger Støjberg i, at der er udfordringer med integrationen, men jeg er ikke enig med hende i valg af midler til at løse problemet.

Regeringen afskaffede fattigdomsydelserne helt bevidst. Vi mener, at de meget lave ydelser ikke i et tilstrækkeligt omfang fik udlændinge i arbejde. De skabte tværtimod et fattigdomsproblem. Venstre vil genindføre de meget lave ydelser, og udlændinge, der kommer hertil, skal ikke blot kæmpe for at tilpasse sig, men de skal også kæmpe for at få pengene til at slå til.

Det får store konsekvenser for de berørte børns sociale og kulturelle muligheder, og det vil fastholde den negative sociale arv. Venstre vil samtidig indføre nulvækst i kommunerne og indføre brugerbetaling i både sundhedsvæsenet og i uddannelsessystemet. Det vil sammen med genindførelse af kontanthjælpsloft, starthjælp m.v. for alvor få fattigdommen til at vokse i Danmark.

Læs også: Den gode diskrimination

Lukning af folkeskoler med mange tosprogede børn er ikke en bæredygtig løsning, og det fremmer ikke integrationen. Det handler om ledelse og gode lærere. Det er en kommunal opgave at sikre det. Vi respekterer det frie skolevalg, og man kan vende udviklingen i skoler, hvor der er udfordringer. Københavnske skoler har ved hjælp af god skoleledelse, gode lærerkræfter og politisk fokus sikret en større spredning af nydanske og etnisk danske børn i kommunen.

Inger Støjberg vil med sit forslag forværre situationen og skabe sorte huller på skolelandkortet. Det handler om indlæring og trivsel for alle børn. Mere rådgivning og oplysning til forældre kan også medvirke til større spredning på skolerne.