Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Venstre står alene med sine bortforklaringer

Ministre skal give retvisende oplysninger, fastslår Kenneth Birkholm. De skal ikke give forkerte oplysninger og derefter dække sig ind ved, at de har lavet et notat, der knudret beskriver, hvordan deres forkerte oplysninger er fremkommet.

Berlingske den 7. april: Niels Busk går i rette med avisens dækning af sagen om Landbrugspakken. »Venstre påstår, at det er i orden, at beregningerne var forkerte, fordi der findes et notat, der i bevidst uforståeligt sprog nævner den forkerte metode. Det er et absurd synspunkt. Ministre skal give retvisende oplysninger,« skriver Kenneth Birkholm. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Eva Kjer Hansen kan ikke tørre sine metodefejl og forkerte oplysninger til offentligheden af på hverken Berlingske eller Folketinget

Det er egentlig ærgerligt, at vi skal blive ved med at diskutere den tidligere miljø- og fødevareministers vildledning af offentligheden, men så længe Venstrefolk fortsætter deres angreb mod kritikerne, er der behov for at skyde disse angreb ned.

Niels Busk fra Venstre havde 7. april en kronik i Berlingske, hvor han skrev, at Venstre føler sig forfulgt af Berlingske, fordi avisen har kritiseret Eva Kjer Hansens misinformation til offentligheden og Folketinget.

Man skal vist være Venstre-mand for at mene, det er i orden, at en minister siger, at kvælstofudledningerne vil falde, når sagen er, at de vil stige.

Venstre står alene med sine påstande om, at ministerens beregninger var rigtige. Et helt enigt korps af fagfolk underkendte dem, da Folketinget afholdt en eksperthøring. Syv ud af syv indkaldte eksperter lagde klar afstand til ministerens regnemetoder. Inklusiv de eksperter, som ministeren selv havde indkaldt i håb om at få opbakning.

Venstre har siden spredt misinformation om, at forskerne skulle have trukket deres kritik tilbage. Venstre-folk har vidt og bredt delt en historie om, at en rapport fra Københavns Universitet blev trukket tilbage. Venstre ved dog udmærket godt, at denne rapport ingen rolle spillede for ministerens fald. For det første udkom den først efter, at Folketingets flertal havde udtrykt mistillid til ministeren. Og for det andet adresserede den helt andre dele af landbrugspakken end den kritik, som Folketingets flertal eksplicit lagde til grund for at fælde ministeren. Det er rent spin og et bevidst forsøg på at vildlede offentligheden til at tro, at ministeren var blevet frikendt af forskerne. Ingen forskere har trukket kritikken af regnemetoderne tilbage, og det er derfor fortsat den samlede faglighed, som undsiger dem.

Niels Busk påstår, at Eva Kjer Hansens brug af fire år gamle tal er en standardmetode ved at påstå, at tidligere miljøminister Kirsten Brosbøl også brugte tal fra 2012, da en vandplan blev diskuteret i Folketinget i 2014. Det er igen et forsøg på vildledning. Dette var ikke en vandplan, og Folketinget bad ikke om en sammenligning med tidligere vandplaner. Det var en landbrugspakke og Folketinget bad i skriftlige og mundtlige spørgsmål eksplicit ministeren oplyse, hvordan kvælstofudledningerne ville udvikle sig i de kommende år i forhold til i dag. Hun svarede, at udledningerne vil falde, og det er forkert. Mere kompliceret er det sådan set ikke.

Dernæst påstår Venstre, at det er i orden, at beregningerne var forkerte, fordi der findes et notat, der i bevidst uforståeligt sprog nævner den forkerte metode.

Det er et absurd synspunkt. Ministre skal give retvisende oplysninger. De skal ikke give forkerte oplysninger og derefter dække sig ind ved, at de har lavet et notat, der knudret beskriver, hvordan deres forkerte oplysninger er fremkommet. Det svarer til, at finansministeren skulle føle sig berettiget til at lyve om, at der er overskud på statsbudgettet, hvis han lægger et notat på Finansministeriets hjemmeside, hvor han i kancellisprog redegør for, hvordan han har lagt for mange indtægter ind i budgettet. Og derefter bebrejder Folketinget, når fagfolk undsiger beregningsmetoden.

Venstre har hele vejen gennem forløbet forsøgt at udråbe Konservative som ubegavede, fordi de ikke gennemskuede ministeriets omstridte metoder. Men det var der heller ingen af forhandlerne fra de andre politiske partier, der gjorde. Venstres egen forhandler, Erling Bonnesen, demonstrerede i DR2s Deadline 17. februar, at han ikke forstod tallene.

Forhandlerne fra Socialdemokratiet og Radikale gennemskuede heller ikke metoderne, selvom de sad med hele vejen. Og det gjorde Dansk Folkepartis forhandlere heller ikke, hvilket de har indrømmet over for Berlingske 24. februar.

Og hvordan skulle disse folketingsmedlemmer også kunne gennemskue vildledningen, når der blev gjort alt for at manipulere dem? Både forskere og embedsmænd har fortalt, at de var under et uhørt stort pres for at præsentere et beslutningsgrundlag, som så grønt ud. Der blev endda sunget julesange i ministeriet om, hvordan kvælstofnormerne skulle »trylles væk«. (Berlingske 22. februar).

P1 har afdækket, hvordan baggrundsrapporter bag tallene har været holdt skjult for Folketinget, og at forskerne, hvis tal blev misbrugt, endda blev pålagt tavshed, så de ikke kunne gøre Folketinget opmærksom på vildledningen.

Det er tæt på uforskammet, at ministeriet foretager forkerte beregninger, lægger mundkurv på forskere, der kunne udtale kritik, tilbageholder information fra Folketinget - og derefter bebrejder folketingsmedlemmerne, at de ikke gennemskuer ministeriets vildledning! Hvis det er det forhold, man har til magten i Venstre, var det på høje tid, at Folketinget satte foden ned og fyrede en af regeringens ministre.

En regering skal villigt og åbent fremlægge retvisende oplysninger. Ellers kan den ikke regne med, at hverken Folketinget eller befolkningen vil have tillid til den.

Sagen vidner om, at Venstre føler sig hævet over Folketinget og de demokratiske spilleregler. Det er bekymrende og bliver kun værre af, at så mange Venstre-folk forsvarer det.